τρίτο κύμα κοροναϊού Ιταλία

Αντιλαμβανόμενος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι ο ρυθμός διανομής των εμβολίων κατά του κοροναϊού είναι αντιστρόφως ανάλογος του ρυθμού παρασκευής του, προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει συλλογική ανοσία μέσα στη χρονιά.

«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021», είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΫ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός». Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε. «Αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν», υπενθύμισε. Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».

Οι προσδοκίες του κόσμου που αναπτερώθηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, όταν τελείωσαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές των πρώτων εμβολίων κατά του κοροναϊού, τώρα μετριάζονται καθώς ο ρυθμός παραγωγής δεν υπερκαλύπτει τις ανάγκες. Την ίδια στιγμή όμως ο ιός που έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, δείχνει μία αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα και αποκτά μεταλλάξεις σε διάφορες χώρες, η παθογένεια των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως ούτε έχει συσχετιστεί με κλινικά περιστατικά.

Εκτός από την περίπτωση της Βρετανίας, που είναι η περισσότερο γνωστή, τη Δευτέρα ο ΠΟΫ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εντόπισαν εκεί επιστήμονες.