Εννέα πτώματα βρέθηκαν σήμερα από τους διασώστες που ερευνούν για επιζώντες μετά το ναυάγιο σκάφους, το οποίο μετέφερε μετανάστες στον ποταμό Δρίνο που χωρίζει τη Σερβία από τη Βοσνία, ανέφεραν οι αρχές. Παράλληλα πολλοί επιβαίνοντες παραμένουν αγνοούμενοι.
Ο Βλάντα Ράνκιτς, ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Πολιτικής Προστασίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι το σκάφος αναποδογύρισε γύρω στις 6 το πρωί, τοπική ώρα. «Δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί εννέα πτώματα», είπε στους δημοσιογράφους κοντά στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο. Πρόσθεσε ότι οι διασώστες αναζητούν μια μητέρα και ένα μωρό. «Δυστυχώς, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν επιζώντες», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Ράνκιτς, στις έρευνες κατά μήκος της όχθης του ποταμού μετέχουν ομάδες διασωστών, Βόσνιοι και Σέρβοι συνοριοφύλακες, δύτες και πυροσβέστες. «Αναπτύξαμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις», είπε.
Σύγχυση ωστόσο επικρατεί όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των μεταναστών και των διασωθέντων. Ο Ράνκιτς δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος. Νωρίτερα, ο διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Μπόρις Τρνίνιτς είπε στο πρακτορείο Srna ότι μια ανεπίσημη εκτίμηση έκανε λόγο για 30 μετανάστες, εκ των οποίων οι 15 κατάφεραν να βγουν στην όχθη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι στη λέμβο επέβαιναν 25 άνθρωποι και από αυτούς οι 18 έφτασαν στην ξηρά, στην πλευρά της Βοσνίας.
Το τηλεοπτικό κανάλι N1 μετέδωσε ότι αναζητείται επίσης ο διακινητής που μετέφερε του μετανάστες.
Ο ποταμός Δρίνος ως “πέρασμα”
Η Σερβία που συνορεύει με τέσσερις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τις κυριότερες χώρες στη “διαδρομή των Βαλκανίων” από τις οποίες διέρχονται οι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ. Η σέρβικη κυβέρνηση υπέγραψε τον Ιούνιο συμφωνία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex με σκοπό την ενίσχυση της “επιχειρησιακής συνεργασίας” ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες των Βαλκανίων. Η περιοχή αυτή είναι σημείο διέλευσης των μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.
Σχεδόν 100.000 μετανάστες χρησιμοποίησαν το 2023 τη “διαδρομή των Βαλκανίων” έναντι 144.000 το 2022, σύμφωνα με τον Frontex. Ο οργανισμός κατέγραψε το περασμένο έτος τουλάχιστον 20.000 ασυνόδευτους ανήλικους σε αυτή τη διαδρομή.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετανάστες, που προέρχονταν από ασιατικές και αφρικανικές χώρες, διέσχισαν τη Σερβία από το 2015, ένα μεγάλο μέρος τους το 2015 στη διάρκεια του μεγάλου κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.
Η τοπική αστυνομία κατέγραψε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, σχεδόν 10.400 παράνομες εισόδους στη χώρα, μια μείωση σχεδόν κατά 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Επρόκειτο κυρίως για Σύρους, Αφγανούς, Τούρκους, Μαροκινούς και Πακιστανούς