Ωστόσο, η πόλη της Αυστρίας, με το διάσημο «παιδί» της, μόλις έχασε την αποκλειστικότητα του πιο διάσημου σουβενίρ όλων: tων περίφημων γλυκισμάτων της, τυλιγμένων σε αλουμινόχαρτο με τη μορφή του Μότσαρτ.
Τον περασμένο μήνα, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής, στο προάστιο Γκρέντιχ, το τελευταίο «Mozartkugel» του Σάλτσμπουργκ, ένα σοκολατάκι με γέμιση μαρτσιπάν, φιστίκι και νουγκατίνα, που πρωτοπαρασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το εργοστάσιο που παρασκεύαζε 57 εκατ. σοκολατάκια ετησίως έκλεισε στο τέλος του περασμένου έτους, όταν η εταιρεία Salzburg Schokolade χρεοκόπησε – εν μέρει λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του κακάο.
Το «λουκέτο» στοίχισε, μεταξύ άλλων, και τουλάχιστον 65 θέσεις εργασίας.
Παρότι η περίφημη αυτή λιχουδιά έχει ουκ ολίγες απομιμήσεις, μόνο το αυθεντικό «Echte Salzburger Mozartkugel» παράγεται μαζικά για εξαγωγή στην αυστριακή πόλη. Το συνδικάτο Pro-Ge, που εκπροσωπεί τους εργαζoμένους, χαρακτήρισε το εργοστάσιο παρασκευής των Mozartkugel την «καρδιά της περιοχής», όπου το προσωπικό ήταν «υπερήφανο για ένα προϊόν που έκανε τοn γύρο του κόσμου».
Επιπλέον, παρά την εντοπιότητα, η άδεια παραγωγής των σοκολατοειδών ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στον αμερικανικό όμιλο Mondelez International – ο οποίος μεταξύ άλλων παράγει τα μπισκότα Oreo και οι σοκολάτες Toblerone.
Μετά την πτώχευση της Salzburg Schokolade, παρά τις χρόνιες προσπάθειες διάσωσής της, η Mondelez δήλωσε ότι θα αναζητήσει στο περιφερειακό δίκτυο παραγωγής της μια νέα τοποθεσία για τα Mozartkugeln.
Σύμφωνα με –προς το παρόν ανεπιβεβαίωτες– πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πολυεθνική είναι πιθανό να μεταφέρει την παραγωγή στην Τσεχία «με τα φθηνά κόστη παραγωγής».
Καθώς η Αυστρία προσπαθεί να συμβιβαστεί με την πιθανότητα πως σύντομα θα έχει τον πρώτο ακροδεξιό καγκελάριο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η είδηση πως ένα πολιτισμικό «σήμα κατατεθέν» δεν θα παράγεται πλέον στη «γενέτειρά του» προκάλεσε θλίψη και ανησυχία σε πολλούς, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το απολαυστικό γλύκισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αυστριακή ταυτότητα», έγραψε η Φερένα Μάγιερ, ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στη Βιέννη, συγκρίνοντας το σοκολατάκι, ως «πρέσβη» αυστριακού πολιτισμού, με τη διάσημη «Μελωδία της Ευτυχίας».
Πηγή: Guardian