Ω
Πάει για ρεκόρ η Ισπανία, γεμίζει η Τουρκία

Εντονότερος από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος ο ανταγωνισμός στους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου. Παραδοσιακά η Ισπανία καταγράφει υψηλό αριθμό αφίξεων και εσόδων, όμως φέτος- που είναι η πρώτη χρονιά “κανονικότητας” για την ταξιδιωτική βιομηχανία μετά την πανδημία του κοροναϊού – η Τουρκία λόγω της υποτίμησης της λίρας έχει δει τις κρατήσεις να εκτοξεύονται (σε μια περίοδο άλλωστε που η άνοδος του πληθωρισμού έχει στρέψει τη ζήτηση σε πιο οικονομικά πακέτα διακοπών), ενώ και η Αλβανία έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει δυναμικά το τουριστικό της προϊόν, αποσπώντας ήδη σημαντικό μερίδιο από την τουριστική πίτα. Ιταλία, Κροατία, Αίγυπτος και Τυνησία συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των προτιμητέων προορισμών.

Η Ισπανία πάει για ρεκόρ

Πάνω από 52 εκατομμύρια αναμένουν φέτος οι ισπανικοί προορισμοί, με τον υπουργό Τουρισμού της χώρας μάλιστα να κάνει λόγο για εξαιρετική ανάκαμψη του τουρισμού και για καλύτερη σεζόν σε σχέση με το 2019.

Το Μάιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ, με την Ισπανία να υποδέχεται 8,2 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό, 17,6% περισσότερους από τον Μάιο του 2022 και 3,8% περισσότερους από το 2019. Και τα έσοδα είναι ανεβασμένα κατά 28% τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Γεμίζει η Τουρκία

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Τουρκίας, η Αττάλεια, μετρούσε από τις αρχές της σεζόν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου περισσότερους από 4 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 37%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα στο τετράμηνο ξεπέρασαν τα 9,53 εκατομμύρια,  σημειώνοντας αύξηση 27,5% σε σχέση με πέρσι. Τον Μάιο η Τουρκία υποδέχτηκε περισσότερους από 4,5 εκατ. τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων 1,2 εκατομμύρια τουρίστες ήταν από την Τουρκία και τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά το 2021 η Τουρκία βρίσκεται στην 2η θέση σε όρους αφίξεων στην Μεσόγειο, εκτοπίζοντας την Ιταλία που παραδοσιακά βρισκόταν σε αυτήν την θέση πίσω από την Ισπανία. Συγκεκριμένα, το 2021 η Ισπανία και η Τουρκία αντιπροσώπευαν το 44,1% των αφίξεων σε προορισμούς στη Μεσόγειο, με τους προορισμούς της Ιταλίας (19,4%), της Ελλάδας (+10,6%), της Κροατίας (7,7%) και της Πορτογαλίας (+6,9%).

Η άνοδος της Αλβανίας

Ρεπορτάζ της DW ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Αλβανία θέλει να απαλλαγεί από την εικόνα της άγνωστης, φτωχής χώρας και να προσελκύσει τουρίστες. Σχεδιάζονται νέα αεροδρόμια και ξενοδοχεία, οι υποδομές βελτιώνονται. Ο τουρισμός της ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο. Στο μεταξύ ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σταθερά.

Η γειτονική χώρα δεν περιορίζεται μόνο στην προσέλκυση επισκεπτών από την Ιταλία, τη Β. Μακεδονία και το Κόσοβο, αλλά στοχεύει σε αγορές όπως η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Πολωνία. Επίσης δεν στηρίζεται μόνο στις χαμηλές τιμές, αλλά και σε νέες επενδύσεις στον τουριστικό χώρο (πρόσφατα η ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Melia προχώρησε σε διεύρυνση της παρουσίας της στη χώρα).

Στόχος για τον τουρισμό της Αλβανίας είναι να φτάσει τα 10 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, από 7,5 εκατομμύρια πέρσι και ήδη στο τετράμηνο έχει καταγράψει 3,54 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 35% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου το 2022.