ο Ζόραν Ζάεφ στην κρίση που προκάλεσε η απόφαση της Ε.Ε στη Βόρεια Μακεδονία

Πολιτική αβεβαιότητα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησης του Ζάεφ, επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία.

Η κυβέρνηση της χώρας, στην πρώτη επίσημη αντίδρασή της για την απόρριψη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ότι «εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις της», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να κάνει διάγγελμα.

Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης. Σύμφωνα με το δίκτυο mknews, γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος SDSM, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αντίδρασης στην κρίση που προκάλεσε η απόφαση της Ε.Ε.

Από το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ σχολίασαν πάντως ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το ύψιστο συμφέρον του κράτους και των πολιτών. Όταν υπάρξουν αποφάσεις, τότε θα ανακοινωθούν δημοσίως».

Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μεταπειστεί ο Ζόραν Ζάεφ από την απόφασή του να αποχωρήσει. Πιθανή παραίτηση Ζάεφ θα προκαλούσε ενδεχομένως πρόωρες εκλογές ή θα τον οδηγούσε στο να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Απογοήτευση και στην Ε.Ε.

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι είναι «ήττα για την Ε.Ε. η απόρριψη έναρξης διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία», την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Όπως είπε, οι ηγέτες της Ε.Ε. «απέτυχαν να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω της εκπροσώπου του, Νατάσα Μπερτό, χαρακτήρισε μέσω Twitter «ιστορικό λάθος» το «όχι» της συνόδου κορυφής στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι «τα Τίρανα και τα Σκόπια δεν φέρουν καμία ευθύνη» και κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «να συνεχίσουν την προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του είπε ότι νιώθει απογοήτευση, γιατί «έπρεπε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει να τεθεί ξανά το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, στις αρχές του νέου χρόνου, με προεδρεύουσα την Κροατία.