Πιθανό τετ α τετ Τραμπ με Πούτιν εντός του μήνα – Σχέδιο 65 λέξεων για το τέλος του πολέμου στον ΟΗΕ

Και δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε τρίτη χώρα, διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι υπάρχει «επί της αρχής συμφωνία» για διαβουλεύσεις για την επεξεργασία «ολόκληρου του πακέτου των προβλημάτων».

«Σήμερα είμαστε αντιμέτωπο με δύο παράλληλες, αλλά, φυσικά, πολιτικά συνδεόμενες διαδρομές: η μία είναι οι υποθέσεις της Ουκρανίας, η άλλη είναι διμερής», είπε.

«Ενας διάλογος για την στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι δυνατός όταν θα διαπιστώσουμε ορατή στροφή της αμερικανικής πολιτικής προς το καλύτερο», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνάντηση επικεντρώθηκε κυρίως σε διμερή θέματα, χαρκτηρίζοντάς την «πολύ, πολύ σημαντικό βήμα» για την επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι μία τετ-α-τετ συνάντηση Πούτιν -Τραμπ είναι πιθανή εντός του μήνα.

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου

Παράλληλα, οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που προτρέπει σε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Δευτέρα.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση επί του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το σχέδιο της απόφασης «προτρέπει σε ταχύ τερματισμό του πολέμου και σε μία βιώσιμη ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία». Είναι μία «λακωνική» διατύπωση πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα κείμενα της Γενικής Συνέλευσης που υποστήριζαν την Ουκρανία καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την «απλή» και «ιστορική» νέα απόφαση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μία απλή και ιστορική απόφαση στα Ηνωμένα Εθνη την οποία καλούμε όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν, για να χαραχθεί ένας δρόμος προς την ειρήνη», δηλώνει σε ανακοίνωση ο Μάρκο Ρούμπιο.

Αυτή η αμερικανική απόφαση «είναι καλή ιδέα», έσπευσε να σχολιάσει ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος ωστόσο είχε να παρατηρήσει ότι απουσιάζει μία αναφορά «στις ρίζες» της σύγκρουσης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται την Δευτέρα για την τρίτη επέτειο της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία αυτή, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει σχέδιο απόφασης που τονίζει την ανάγκη «διπλασιασμού» των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών μελών που έχουν παρουσιάσει «τις προτάσεις τους για μία πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».

Στο κείμενο επαναλαμβάνονται τα προηγούμενα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης για την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, περί τις 140 ψήφους επί 193 μελών.

Αναμένεται οργή από τους Ευρωπαίους

Το αμερικανικό κείμενο που αποτελείται από 65 λέξεις αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το τετελεσμένο ενός αμερικανορωσικού διαλόγου για την Ουκρανία.

«Ενα μινιμαλιστικό κείμενο σαν αυτό, που δεν καταδικάζει την ρωσική επίθεση ή δεν κάνει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανία, μοιάζει με προδοσία προς το Κίεβο και συνιστά χαμηλό κτύπημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και περιφρόνηση των αρχών του πυρήνα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Richard Gowan του International Crisis Group.

Κοντά σε συμφωνία για τα ορυκτά

Την ώρα που οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι τεταμένες, η επικείμενη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας αποπνέει αισιοδοξία για την επίλυση των εντάσεων μεταξύ των δύο Προέδρων.

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal η Ουκρανία είχε αρνηθεί να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας τριγμούς μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εγείροντας φόβους για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου.

Ωστόσο, σε μήνυμά του την Παρασκευή, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ομάδες Αμερικανών και Ουκρανών διαπραγματευτών εργάζονται πάνω σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.
«Αυτή είναι μια συμφωνία που μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις μας, και το κλειδί είναι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της», είπε. «Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα, μια δίκαιη λύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: tovima.gr