Είναι ίσως το μέγεθος και η επιβλητικότητα του μοναδικού σε σύλληψη και κατασκευή μνημείου, που συνεπαίρνουν τον επισκέπτη και τον καθιστούν εύκολο θύμα των κάθε λογής κλεφτών και απατεώνων. Διότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η εταιρεία διαχείρισης αποσκευών Bounce μεταξύ των χρηστών του TripAdvisor, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που έπεσαν θύματα απάτης τα τελευταία χρόνια προσδιόρισαν ως γεωγραφικό τόπο του συμβάντος τον Πύργο του Άιφελ και τους όμορφους κήπους του Πεδίου του Άρεως στις όχθες του Σηκουάνα.
«Η αρνητική διαφήμιση, που είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, συνιστά πλήγμα για τον Πύργο του Άιφελ», αποφαίνεται ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Le Parisien», Φλαβιάν Γκανιεπέν. Διότι από τους 143.000 και πλέον φιλοτάξιδους χρήστες του ηλεκτρονικού γραφείου ταξιδιών και εστιατορίων TripAdvisor που πήραν μέρος στην έρευνα, οι 548 έχουν συνδέσει την επίσκεψή τους στον θεόρατο, ύψους 312 μέτρων, σιδερένιο πύργο με μια αρνητική εμπειρία κλοπής ή άλλης απάτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παγκοσμίως ο Πύργος του Άιφελ είναι μακράν το μνημείο στο οποίο καταγράφονται οι περισσότερες επιθέσεις σε ξένους επισκέπτες, αφού στο αμέσως επόμενο που είναι η Πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, τα συμβάντα είναι μόλις 171, ενώ στο τρίτο σε κίνδυνο, στο γιγαντιαίο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, τα καταγγελθέντα συμβάντα στην έρευνα είναι 123.
Ο συνωστισμός
Παρά ταύτα, αν υπολογίσει κανείς την αναλογία επιθέσεων ανά επισκέπτες, ο Πύργος του Άιφελ δεν είναι το πιο επικίνδυνο μνημείο στον κόσμο. Καταγράφονται μεν εκεί οι περισσότερες αριθμητικά επιθέσεις, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τον Πύργο κάθε χρόνο συγκριτικά με τα άλλα μνημεία ανά τον κόσμο. Με το κριτήριο της συχνότητας των επιθέσεων ανά χιλιάδες επισκέπτες, οι περισσότερες επιθέσεις (το 0,86%) καταγράφτηκαν στην περίκλειστη γειτονιά Intramuros στη Μανίλα των Φιλιππίνων.
Ακολουθούν στη δεύτερη θέση επικινδυνότητας η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο (0,55%) και η περίφημη Πέτρα στην Ιορδανία (0,50%). Στον Πύργο του Άιφελ, που έρχεται τέταρτος στην κατάταξη με βάση επιθέσεις ανά χιλιάδες επισκεπτών, δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης το 0,38% του συνόλου των συμμετασχόντων στην έρευνα.
Ο συνωστισμός διευκολύνει τη δράση κλεφτών και κάθε λογής απατεώνων. «Λόγω της δημοτικότητάς του και της κοσμοσυρροής των επισκεπτών, το τουριστικό αυτό αξιοθέατο του Παρισιού έχει τον υψηλότερο αριθμό αναφορών για μεμονωμένες απάτες», αναφέρεται στην έρευνα της Bounce, η οποία διευκρινίζει ότι τα περισσότερα συμβάντα αποτελούν κλοπές αντικειμένων.
Θα έλεγε κανείς δηλαδή ότι ο Πύργος του Άιφελ είναι ο τόπος «εργασίας» που προτιμούν οι πορτοφολάδες. Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δράσης οργανωμένων ομάδων «παπατζήδων», με τσιλιαδόρους και άλλο προσωπικό ασφαλείας, που καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν και να ξεφεύγουν από τις πάμπολλες κάμερες της Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών.
Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές της πόλης ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι κλοπές και οι απάτες μειώθηκαν σημαντικά στην πόλη του Φωτός. Μειώθηκαν κατά περίπου 44% την περίοδο από το 2023 έως το 2024, παρά την κοσμοσυρροή από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το περυσινό καλοκαίρι στο Παρίσι. Η Εταιρεία Εκμετάλλευσης του Πύργου του Άιφελ (SETE) αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία και να δώσει λεπτομέρειες για τη μείωση της εγκληματικότητας, γράφει ο ρεπόρτερ του «Parisien».
Η εγκληματικότητα
Σε κάθε περίπτωση η γαλλική πρωτεύουσα εμφανίζεται ως η πλέον επισφαλής, σύμφωνα με τη μελέτη της Bounce. Εξαιτίας του συνολικού αριθμού των τουριστών που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, το Παρίσι αναδεικνύεται ως η πλέον επικίνδυνη για τους επισκέπτες πόλη στον κόσμο. Έτσι, οι 2.430 από τους σχεδόν 160.000 επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας (ποσοστό 1,52%), που συμμετείχαν στην έρευνα της Bounce, ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα κλοπών ή εξαπάτησης.
Και πάλι όμως, αν συνυπολογίσει κανείς τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών που δέχονται οι πόλεις στον κόσμο και τη συχνότητα των επιθέσεων, η πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, αναδεικνύεται η πόλη με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Έτσι, από τους 3.800 συμμετέχοντες στην έρευνα της Bounce που επισκέφθηκαν μέσω του TripAdvisor τη Ρίγα, το 2,53% ανέφερε ότι έπεσε θύμα κλοπής ή εξαπάτησης.
Άλλα βλέπουν, άλλα φωτογραφίζουν
Ο Πύργος του Άιφελ είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της γαλλικής πρωτεύουσας σε αριθμό επισκεπτών, καθώς όποιος πηγαίνει στο Παρίσι (και όχι για πρώτη φορά) δε διανοείται να μην περάσει από το Πεδίον του Άρεως για να τον θαυμάσει ή και να ανεβεί τα 1.665 σκαλοπάτια του (εντάξει, με 36,10 ευρώ μπορεί να ανεβεί και με το ασανσέρ μέχρι την κορυφή του εφόσον αντέξει να περιμένει με τις ώρες στη σειρά).
Και όμως, ο Tour Eiffel δεν είναι το πιο φωτογραφισμένο αξιοθέατο του Παρισιού! Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τους περυσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και με βάση τις φωτογραφίες που ανάρτησαν στο Instagram επισκέπτες της πόλης.
«Τα hashtags, οι λέξεις-κλειδιά δηλαδή που οι χρήστες του Ίντερνετ προσθέτουν στις φωτογραφίες και στα βίντεο που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα χρυσωρυχείο για τους στατιστικολόγους», γράφει η «Le Parisien». Έτσι, από τους 79.000 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε μέρα του έτους κατά μέσον όρο τη γαλλική πρωτεύουσα, οι περισσότεροι αναρτούν φωτογραφίες της εκκλησίας Sacré-Cœur στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης.
Δεύτερο πιο φωτογραφισμένο μνημείο του Παρισιού είναι η Αψίδα του Θριάμβου και στην τρίτη θέση στις φωτογραφικές προτιμήσεις των ξένων βρίσκεται η Λεωφόρος των Ιλισίων Πεδίων, που οδηγεί εξάλλου από το κέντρο της πόλης στην Πλατεία Σαρλ ντε Γκολ που έχει την Αψίδα στο κέντρο της.
Ο Πύργος του Άιφελ έρχεται τέταρτος στις φωτογραφίες ή τα βίντεο που αναρτούν στο Instagram οι επισκέπτες στην Πόλη του Φωτός, ακολουθούμενος από το περίφημο καμπαρέ Moulin Rouge, τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame, την Πλατεία της Βαστίλης, το Μουσείο του Λούβρου και επίσης το γήπεδο Parc des Princes.
Εδώ πρόκειται προφανώς για υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παρισιού (Paris Saint-Germain) που επισκέπτονται την πρωτεύουσα για παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα της ομάδας και όχι από επισκέπτες «γενικών τουριστικών ενδιαφερόντων», όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Ούτε καν από φιλάθλους που συνέρρευσαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσέθετε κάποιος, δεδομένου ότι το κεντρικό στάδιο διεξαγωγής των αγώνων ήταν το Stade de France στο προάστιο Σεν-Ντενί του Παρισιού. Το Stade de France έχει εξάλλου 80.000 θέσεις, ενώ το Parc des Princes έχει 48.000 θέσεις.
Πηγή: ot.gr