η σύσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με την πολιτική ηγεσία της χώρας του

Την ώρα που ολοκληρώνονταν οι διαδοχικές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το πλαίσιο επίλυσης του «Μακεδονικού» άρχιζε η σύσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με την πολιτική ηγεσία της χώρας του για τις εξελίξεις γύρω από το ίδιο ζήτημα.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε πέντε ώρες, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι, και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, «όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω τη λύση, και όχι την αναβολή», και απέφυγε να σχολιάσει τις ελληνικές θέσεις.

«Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης.

Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας», ανέφερε ο Ζάεφ.

Υπογράμμισε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητο να αναμειχθούν όλοι στη διαδικασία -η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της χώρας- και να υπάρξει έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

«Περιμένω ενημέρωση από την κυβέρνηση για όλες τις δραστηριότητές της. Η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Προκειμένου να μην υπάρξουν πιέσεις συμφωνήσαμε να μη σχολιάσουμε τις προτάσεις (Νίμιτς)», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι σημείωσε ότι το κόμμα του (VMRO-DPMNE) υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και παραμένει στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

«Ο υπουργός Ντιμιτρόφ και ο πρωθυπουργός Ζάεφ μάς ενημέρωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και παρουσίασαν τις προτάσεις Νίμιτς, οι οποίες είναι λίγο-πολύ γνωστές στη κοινή γνώμη. Από εδώ και στο εξής την ευθύνη των διαπραγματεύσεων σχετικά τη διένεξη με τη γειτονική Δημοκρατία της Ελλάδας τη διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Το VMRO-DPMNE στηρίζει σθεναρά την άποψη ότι η χώρα πρέπει να ανήκει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το κόμμα μας δεσμεύεται να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντά της», είπε ο Μίτσκοσκι και αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις Νίμιτς, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει.

Τέλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, για να μην πλήξει – όπως είπε – τη διαδικασία.

«Ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα. Εκτιμώ τον διάλογο για την εξεύρεση λύσης.

Αυτή είναι η αρχή του τέλους της διαδικασίας. Είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο Αχμέτι.