Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις 26 ετών! (φωτό από TIME)
Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις 26 ετών! (φωτό από TIME)

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ήταν βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, και Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ανέβηκε στον θρόνο το 1952 μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου Στ’. Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. Ο θάνατός της σηματοδοτεί πραγματικά τέλος εποχής για τη βρετανική μοναρχία.

Ήταν παντρεμένη από το 1947 με τον Φίλιππο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (είναι και ο διάδοχος του θρόνου), τον Έρικ, την Άννα και τον Άντριου.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, είναι πλέον βασιλιάς και αρχηγός κράτους και η Δούκισσα της Κορνουάλης είναι πλέον βασιλική σύζυγος.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε έπειτα από ώρες από την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ ότι οι γιατροί της εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την υγείας της, αλλά και ενώ τα μέλη της οικογένειάς της έσπευσαν στο ανάκτορο Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, όπου βρισκόταν για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Πλέον στη Βρετανία όλοι ετοιμάζονται για την κηδεία της, αλλά και για τη διαδικασία της διαδοχής της.

Σύμφωνα με την παράδοση, η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει κρατική δαπάνη, τιμή που αποδίδεται κυρίως στον Βρετανό μονάρχη.

Ο μόνος μονάρχης που δεν του έγινε κρατική κηδεία τα τελευταία 295 χρόνια ήταν ο Εδουάρδος Η’, ο οποίος παραιτήθηκε.

Σε σπάνιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν κηδείες δημοσία δαπάνη με εντολή του μονάρχη και με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που παρέχει τα κονδύλια για διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Ισαάκ Νέυτων, ο ο λόρδος Νέλσων, ο δούκας του Ουέλιγκτον και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ έγινε από το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από όπου και διόρισε πρωθυπουργό τη Λιζ Τρας. Η αρχηγός των Συντηρητικών ήταν και η 15η πρωθυπουργός της Βρετανίας που διόρισε η Βασίλισσα και για τον διορισμό της «έσπασε» το πρωτόκολλο, μιας και αυτή είναι η δεύτερη φορά από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας που αυτός δεν έγινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ.

Οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία για την υγεία της Ελισάβετ ήδη από την Πέμπτη (8/9), οπότε και ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι ταξίδεψαν εσπευσμένα στο Μπαλμόραλ.

βασιλισσα ελισαβετ
Η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από αυτό, θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο

Με τις σημαίες στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η βασιλική οικογένεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της κηδείας της Ελισάβετ που θα γίνει σε 10 μέρες.

Σήμερα, δηλαδή μία μέρα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, προβλέπεται να ανακοινωθεί και ο νέος μονάρχης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου και, παρά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του από το κοινό, αναμένεται να διαδεχτεί τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι ο Κάρολος είναι ήδη 73 ετών, ανά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες -ή απλά εικασίες- πως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ενδέχεται να παραχωρήσει τη θέση του στον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.