Θολό παραμένει το «πέπλο του πολέμου» πάνω από τη Συρία, με όλες τις πλευρές ωστόσο να αναδιπλώνονται και να δείχνουν ότι μια ενδεχόμενη επίθεση δεν συμφέρει κανέναν. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει την προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης από τους Αμερικάνους, που κρατούν όμως μια αινιγματική στάση.
Οι σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Άσαντ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για επίθεση, τονίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα μιας επίθεσης με συνολικά απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια στιγμή αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία επίθεση με χημικά στη Συρία και πως η όλη κατάσταση αποτελεί απλά αποκύημα φαντασίας των Αμερικανών και πρόσχημα για την έναρξη μιας επίθεσης.
Οι Ρώσοι επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, αλλά δεν δείχνουν πως είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν αν ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίσει τις προκλητικότητες. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε πως οι διεθνείς σχέσεις δεν θα έπρεπε να εξαρτώνται από την πρωινή διάθεση κάποιου, σε μια εμφανή αναφορά στα tweets του Τραμπ. Η ρωσική πλευρά παράλληλα, προειδοποιεί τη Δύση να μην επιτεθεί εναντίον του Άσαντ, ο οποίος στηρίζεται και από το Ιράν, και τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για μια χημική επίθεση στη Ντούμα, πόλη κοντά στη Δαμασκό η οποία ελεγχόταν από τους αντικαθεστωτικούς μέχρι αυτόν τον μήνα. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπένζια, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να αποκλείσει τον πόλεμο, ελπίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση δεν θα πάει στα άκρα. Από την άλλη πλευρά, οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, στηρίζουν την Ουάσινγκτον, αλλά δεν παρουσιάζουν καθαρά στρατιωτικά σχέδια.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε την υποστήριξη από τους υπουργούς της την Πέμπτη για δράση η οποία δεν προσδιορίστηκε μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την αποτροπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία.
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα στη Συρία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να βρίσκονται σε στενή επαφή με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Συρία. Ο Πούτιν τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για το δήθεν συμβάν της χρήσης χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να αποφεύγονται οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόσκληση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) από την κυβέρνηση της Συρίας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Κρεμλίνο «συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας αναφορικά με την συνδρομή τους στο έργο της αποστολής του ΟΑΧΟ»