H εκλογή του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών

Μία από τις κρισιμότερες ημέρες στην σύγχρονη ιστορία είναι η σημερινή, τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα.

Με περισσότερα από 95 εκατομμύρια ψηφοφόρων να έχουν ήδη προσέλθει στις κάλπες, η 3η Νοεμβρίου αναδεικνύεται σε μία από ιστορικότερες ημέρες παγκοσμίως, καθώς εν πολλοίς κρίνει ισορροπίες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, τόσο από οικονομικής άποψης, όσο όμως και από υγειονομικής και γεωπολιτικής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα η εκλογή του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, με το νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στη πρόσφατη ιστορία των προέδρων, που δεν κατορθώνει να επανεκλεγεί.

Παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις και τα προγνωστικά δίνουν προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν, το εκλογικό σύστημα της Αμερικής είναι τέτοιο, που δύσκολα μπορούν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι και το 2016, η Χίλαρυ Κλίντον φαινόταν να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Τραμπ αρχικά, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα, ανέδειξαν άλλο νικητή.

Υπ’ αυτή την έννοια, οι γνωρίζοντες καλά το εκλογικό σύστημα κάνουν λόγο για «ντέρμπυ», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ παλεύει να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών, αλλά και της διαχείρισης της πανδημίας.

Στη λογική της ψυχολογίας του νικητή πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να προβλέπει «κόκκινο κύμα» για σήμερα, τονίζοντας ότι «Θα κερδίσουμε άλλα τέσσερα χρόνια στο μεγαλειώδη Λευκό Οίκο μας!».

Τζο Μπάιντεν - Ντόναλντ Τραμπ
Μία από τις κρισιμότερες ημέρες σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο συνεχίζει να προηγείται με διαφορά του Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις, όμως με δεδομένο το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ που εκχωρεί όλους τους εκλέκτορες στον υποψήφιο που κέρδισε έστω και με μια ψήφο την εκάστοτε πολιτεία κάθε φορά, οι αποκαλούμενες αμφίρροπες πολιτείες πιθανότατα θα αποφασίσουν και στις Αμερικανικές εκλογές 2020 τον νικητή.

Οκτώ από τις πολιτείες που θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι οι 6 που ενώ το 2012 ψήφισαν τον Ομπάμα το 2016 γύρισαν στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών, συν την Αριζόνα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αμερικάνικες εκλογές διεξάγονται σε μια πολωμένη Αμερική με ηγέτη τη δεδομένη στιγμή, τον πιο ιδιότροπο πρόεδρο που υπήρξε ποτέ. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφώσει το μέλλον της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, αλλά και το εσωτερικό της βαθιά διχασμένης πολυεθνικής και πολυφυλετικής κοινωνίας των ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν να εγκλωβίζονται ανάμεσα στο διαχρονικό δίπολο Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως πλέον δεν εκπροσωπούνται απόλυτα, ούτε από τους Ρεπουμπλικάνους που συνδέονται με το συντηρητισμό, ούτε όμως και από τους Δημοκρατικούς που θεωρούνται περισσότερο οραματιστές της προόδου.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα πάντως περιμένει τη σημερινή ημέρα για να δει αν η επεισοδιακή εποχή Τραμπ βαίνει προς το τέλος της και αν η υπερδύναμη θα γυρίσει σελίδα από τις 20 Ιανουαρίου, με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου.

Οι σημερινές εκλογές για την Προεδρία, τη Βουλή και τη Γερουσία πάντως, που παραδοσιακά πραγματοποιούνται Τρίτη, αναμένεται να κριθούν σε 10 πολιτείες, που μπορεί να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη από τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικανό.

Εκτός από τον πρόεδρο, τα εκατομμύρια των αμερικανών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια αλλαγή της πλειοψηφίας δεν θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

Η πρώιμη ψηφοφορία πάντως, έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προτιμούν να ρίξουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στην κάλπη ώστε να αποφύγουν τα πλήθη την ημέρα των εκλογών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.  Το 2016 είχαν ψηφίσει περίπου 138 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ μέχρι και χθες ο αριθμός των ψηφοφόρων είχε ξεπεράσει τα 95 εκατομμύρια.

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές, ξεπερνούν τα 6,5 δις. Αυτό το ποσό είναι κατά 2 δισεκατομμύρια  υψηλότερο απ’ ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Συνολικά περισσότερα από 14 δις δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δις δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

Με αυτά ως δεδομένα η έκβαση της αναμέτρησης κρίνεται συχνά σε έναν μικρό αριθμό δέκα με δώδεκα πολιτειών σε σύνολο 50, όπου η μάχη διαγράφεται αμφίρροπη. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Μπάιντεν την πλειοψηφία στις περισσότερες, αλλά σε αρκετές με μικρή ή και οριακή διαφορά, οπότε το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκπληξης παραμένει ακόμα και τώρα ανοικτό.