Ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, που συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου (24/08) σε γαλλικό αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διάφορες παραβιάσεις της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του προσκείμενες στην διαδικασία.
Η γαλλική αστυνομία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο έρευνας για απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, προώθηση τρομοκρατίας και εκφοβισμό μέσω διαδικτύου. Παρά τις κατηγορίες, ο Ντούροφ υποστηρίζει ότι το Telegram πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική».
Ο Ντούροφ κατηγορείται ότι απέτυχε να λάβει μέτρα για να περιορίσει τη χρήση της πλατφόρμας του για εγκληματικούς σκοπούς και συνελήφθη αφού έφτασε στο Παρίσι από το Μπακού με το ιδιωτικό του τζετ το βράδυ του Σαββάτου. «Φτάνει πια με την ατιμωρησία του Telegram», δήλωσε ένας ερευνητής, εκφράζοντας την έκπληξή του που ο Ντούροφ πέταξε στο Παρίσι γνωρίζοντας ότι ήταν καταζητούμενος.
Ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου να κλείσει τις ομάδες της αντιπολίτευσης στο κοινωνικό δίκτυο VK που ίδρυσε όταν ήταν 22 ετών. Έφυγε από το VK μετά από διαφωνία με τους ιδιοκτήτες του δικτύου, οι οποίοι συνδέονταν με το Κρεμλίνο, και επικεντρώθηκε στο Telegram, την εφαρμογή που ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του, Νικολάι, το 2013.
Η υπόθεση του Ντούροφ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένους να τον υποστηρίζουν ως υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και άλλους να τον κατηγορούν για αδράνεια απέναντι στις εγκληματικές δραστηριότητες που συμβαίνουν στην πλατφόρμα του.
Το Telegram έχει δεσμευτεί πως δεν θα αποκαλύψει ποτέ δεδομένα των χρηστών του
Η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2013 από τον Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν εναλλακτική στους μεγάλους αμερικανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που επικρίνονται συχνά για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.
Το Telegram έχει δεσμευτεί πως δεν θα αποκαλύψει ποτέ δεδομένα των χρηστών του.
Σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, ο Πάβελ Ντούροφ αφηγήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Ντουμπάι πως η ιδέα να δημιουργήσει υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων του άρχισε να εδραιώνεται μέσα του αφού υπέστη πολλές πιέσεις από τις ρωσικές αρχές την περίοδο που εργαζόταν στο VK, ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε στην πατρίδα του προτού τον πουλήσει και φύγει από τη Ρωσία το 2014.
Κατόπιν προσπάθησε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Σαν Φρανσίσκο, προτού τελικά επιλέξει το Ντουμπάι, που εξαίρει για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την «ουδετερότητά του».
«Νομίζω πως τα πάμε καλά με το Telegram», το οποίο έχει «900 εκατομμύρια χρήστες που πιθανόν θα ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μέσα σε έναν χρόνο», είχε αναφέρει.
Στο Ντουμπάι, το Telegram προστατεύεται από τους κανονισμούς και τους ελέγχους άλλων κρατών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση σε μεγάλες πλατφόρμες για να διαγράφουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν παράνομο.
Σύμφωνα με τον κ. Ντούροφ, που το περιοδικό Forbes εκτιμά πως έχει περιουσία 15,5 δισεκ. δολαρίων, κάποιες κυβερνήσεις θέλουν να τον πιέσουν, αλλά αυτός θεωρεί πως η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» κι όχι να «παίζει γεωπολιτικά παιγνίδια».
Με ομάδες συζήτησης που ενίοτε ξεπερνούν τα 200.000 μέλη, η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί ότι διευκολύνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περιεχομένου με λόγο μίσους, νεοναζιστικό, συνωμοσιολογικό, ως ακόμη και τη δράση κυκλωμάτων παιδεραστών και τρομοκρατικών οργανώσεων.