Τέσσερις ώρες κράτησε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. για τον κοροναϊό με τη διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά – Νότου να παραμένει. Πέρασε η γερμανική άποψη για «Ταμείο Ανάκαμψης» σε σύνδεση με τον προϋπολογισμό της Κομισιόν.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στην Κομισιόν, την οποία καλούν να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σχέδιό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης», για τη χρηματοδότηση του οποίο φαίνεται πως επιβλήθηκε η γερμανική άποψη περί σύνδεσής του με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει δειλά βήματα σύγκλισης, όμως οι διαφωνίες του μετώπου του Βορρά στο θέμα της χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων παραμένουν. Στο μπλοκ αυτό, εκτός από τη Γερμανία, ανήκουν και χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, οι οποίες τάσσονται υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».
«Οι επιδοτήσεις, σε αντίθεση με τα δάνεια, είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινής αγοράς και για την εξασφάλιση μιας συμμετρικής απάντησης σε ένα ασύμμετρο σοκ. Θα πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη εντολή στην Κομισιόν να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατό μια στιβαρή πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρέπει να θυμηθούμε την έννοια της αλληλεγγύης όχι μόνο ως αλτρουισμό, αλλά και ως την πιο ρομαντική εκδοχή της του “κοινού συμφέροντος”. Εργαζόμαστε στο να διατηρήσουμε την εσωτερική αγορά και τις προοπτικές της και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η υγειονομική ανάγκη έγινε γρήγορα οικονομική και κοινωνική, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε και μία πολιτική ανάγκη» πρόσθεσε με νόημα.
Μισέλ: Να συνεχίσουμε τη δουλειά
«Σήμερα συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε ένα συγκεκριμένο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα συσταθεί μόνο για την κρίση του κοροναϊού, και είναι αναγκαίο και αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης και να κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς και περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά για να δούμε το πραγματικό μέγεθος του ταμείου και τη χρηματοδότησή του.
Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου» δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα είναι δύσκολη, όμως μίλησε για ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες.
Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.
Ενώ οι «27» έδωσαν οδηγίες στη Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο μέχρι τις 6 Μαΐου, ο Εμμανουέλ Μακρόν φρόντισε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
«Πρέπει να αναβιώσουμε τις οικονομίες μας τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Αυτά τα σχέδια πρέπει να είναι μεγάλα, μαζικά», είπε και ζητώντας μια «οργανωμένη, δυνατή» απάντηση αλληλεγγύης, ο Μακρόν έκανε έκκληση για μια «γρήγορη» απόφαση και υπερασπίστηκε την μεταφορά κεφαλαίων σε περιοχές και τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.
Η πρόταση Μητσοτάκη
Υπέρ της επείγουσας συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων, οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα.