Το Πακιστάν απάντησε με μέτρα «τιμωρίας» κατά της Ινδίας, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά την επίθεση μαχητών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 τουρίστες.
Το Ισλαμαμπάντ ανέστειλε με άμεση ισχύ όλες τις βίζες που εκδόθηκαν σε Ινδούς υπηκόους στο πλαίσιο ενός καθεστώτος εξαίρεσης και απέλασε ορισμένους διπλωμάτες της γειτονικής χώρας και έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις ινδικές πτήσεις.
Η επίθεση
Η ινδική αστυνομία κατονόμασε τους τρεις από τους τέσσερις ύποπτους δράστες της επίθεσης, λέγοντας ότι οι δύο είναι Πακιστανοί πολίτες και ο τρίτος είναι ντόπιος από το Κασμίρ. Το Πακιστάν αρνείται τους ινδικούς ισχυρισμούς ότι έπαιξε ρόλο στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Στην επίθεση της Τρίτης ομάδα ενόπλων πυροβόλησε εναντίον τουριστών κοντά στο Παχαλγκάμ, ένα θέρετρο στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων.
Η αστυνομία στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ αναφέρει ότι και οι τρεις ύποπτοι που κατονομάζονται είναι μέλη της μαχητικής ομάδας Lashkar-e-Taiba (LeT) με έδρα το Πακιστάν. Κανένας από τους άνδρες δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς.
Μια δήλωση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν διέψευσε τις προσπάθειες να συνδεθεί η επίθεση στο Παχαλγκάμ με το Πακιστάν, λέγοντας ότι δεν υπήρξε αξιόπιστη έρευνα ή επαληθεύσιμα στοιχεία.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε υποσχεθεί ότι «η Ινδία θα ταυτοποιήσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και τους υποστηρικτές του και θα τους καταδιώξουμε μέχρι τα πέρατα της γης».
Είπε ότι «οι τρομοκράτες πίσω από τις δολοφονίες, μαζί με τους υποστηρικτές τους, θα λάβουν μια τιμωρία μεγαλύτερη από ό,τι μπορούν να φανταστούν».
«Οι εχθροί μας τόλμησαν να επιτεθούν στην ψυχή της χώρας… Το πνεύμα της Ινδίας δεν θα σπάσει ποτέ από την τρομοκρατία».
Μέτρα κι αντίμετρα
Το βράδυ της Τετάρτης το Δελχί ανακοίνωσε μια σειρά διπλωματικών μέτρων κατά του Ισλαμαμπάντ με αφορμή τις δολοφονίες στο Κασμίρ – ένα από αυτά ήταν το άμεσο κλείσιμο των συνόρων Αττάρι-Γουάγκα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ινδία ακύρωσε επίσης «με άμεση ισχύ» τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας σε Πακιστανούς υπηκόους.
Στην απάντησή του, το Πακιστάν απέρριψε επίσης την αναστολή από την Ινδία της Συνθήκης για το νερό του Ινδού ποταμού -μια συνθήκη έξι δεκαετιών για την κατανομή του νερού μεταξύ των γειτονικών χωρών- προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει ή να εκτραπεί το νερό «θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου».
Η χώρα έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε όλες τις ινδικής ιδιοκτησίας ή ινδικής εκμετάλλευσης αεροπορικές εταιρείες και ανέστειλε κάθε εμπόριο με την Ινδία.
Μείωσε επίσης τον αριθμό των διπλωματών στην ινδική Ύπατη Αρμοστεία στο Ισλαμαμπάντ σε 30 και ζήτησε από τους Ινδούς συμβούλους άμυνας, ναυτικού και αεροπορίας να εγκαταλείψουν το Πακιστάν πριν από τις 30 Απριλίου.
Περίπου 1.500 άτομα σε όλο το Κασμίρ έχουν συλληφθεί για ανάκριση σε σχέση με την επίθεση, δήλωσαν αστυνομικές πηγές στο BBC News.
Τα σχολεία, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα επαναλειτουργούν μετά το κλείσιμο σε όλη την περιοχή μετά τους πυροβολισμούς.
Η αστυνομία έχει προσφέρει αμοιβή 2 εκατομμυρίων ρουπίων [23.000 δολάρια, 17.600 λίρες] για όποιον δώσει πληροφορίες για οποιονδήποτε από τους δράστες της επίθεσης.
Τα θύματα
Επισκέπτες από διάφορα κρατίδια της Ινδίας σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας Ινδός αξιωματικός του ναυτικού που βρισκόταν σε μήνα του μέλιτος, ένας ξεναγός που ήταν ο μοναδικός βιοποριστής της οικογένειάς του και ένας επιχειρηματίας που έκανε διακοπές με τη σύζυγο και τα παιδιά του.
Μια διακομματική συνάντηση στο Τζαμού και Κασμίρ εξέφρασε βαθύ σοκ και οδύνη για αυτό που αποκάλεσε «βάρβαρη επίθεση».
Οι σοροί των θυμάτων που φτάνουν στα κράτη καταγωγής τους σε όλη την Ινδία αποχαιρετούνται με συγκίνηση από τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους.
Εν τω μεταξύ, έρχονται αναφορές από μέρη της Ινδίας για φοιτητές του Κασμίρ που αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις μετά τις δολοφονίες.
Εκπρόσωπος του κόμματος National Conference του επικεφαλής υπουργού Ομάρ Αμπντάλα δήλωσε ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορα βίντεο που δείχνουν φοιτητές να δέχονται παρενοχλήσεις σε κολέγια και άλλα μέρη.
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από αυτά τα βίντεο.
Πηγή: in.gr