Οδηγίες προς τους πράκτορες για να νιώσουν αυτά τα παιδιά όσο γίνεται πιο άνετα στη διάρκεια της διαμονής τους στην Κρήτη
Οδηγίες προς τους πράκτορες

Γκρουπ αμερικάνικων σχολείων με μαθητές ηλικίας 14-16 ετών, έρχονται κάθε χρόνο στην Κρήτη στο πλαίσιο ταξιδιών τους στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν τον τόπο, να έλθουν σε επαφή με την φύση, να ζήσου ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Όμως, η είδηση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ δεν είναι αυτή, αλλά το γεγονός ότι συχνά οι τοπικοί πράκτορες ενημερώνονται ότι μεταξύ των μαθητών είναι κάποια παιδιά που έχουν κάνει αλλαγή φύλου και πρέπει να φροντίσουν κατά περίπτωση, να μην μείνουν στο ίδιο δωμάτιο με άλλο αγόρι ή κορίτσι.

Ζητείται ένας διακριτικός, προσεκτικός χειρισμός, ώστε η διαμονή τους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, χωρίς να νιώσουν άβολα ή αμήχανα.

Πράκτορας που μίλησε στην “Π” για το θέμα που του έχει προκαλέσει εντύπωση, μας είπε πως έχει διαπιστώσει ότι με τον καιρό, τα αιτήματα για τέτοιες περιπτώσεις παιδιών αυξάνονται.

“Δεν υπάρχει το μπούλινγκ που γίνεται στην Ελλάδα”

Μάλιστα, ένα τέτοιο γκρουπ μαθητών έρχεται τις επόμενες μέρες για διακοπές στην Κρήτη με συμμαθητές τους που έκαναν αλλαγή φύλου.

Ο τουριστικός πράκτορας μας μεταφέρει την εικόνα που έχει από την συμπεριφορά των συμμαθητών τους απέναντί τους. “Δεν υπάρχει μπούλινγκ, αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, όλα τα παιδιά είναι μαζί, κάνουν παρέα και αντιμετωπίζουν τους συμμαθητές τους που έκαναν αλλαγή φύλου όπως όλα τα άλλα παιδιά”.

Αλλαγή φύλου στην Ελλάδα στα 15 έτη

Με αφορμή αυτή την πληροφορία, αναζητήσαμε τη σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα και σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας:

“Οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες, όπως χειρουργική ή ορμονική, για την ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου μπορούν να διενεργηθούν σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας του, μόνο με την ελεύθερη συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης του ιδίου και των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα ή ασκούν την επιμέλειά του, περί των προϋποθέσεων της παροχής έγκυρης συναίνεσης ανηλίκου ασθενούς για την εκτέλεση σε αυτόν ιατρικών πράξεων από ιατρό.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιατρικές πράξεις ή θεραπείες, σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, εάν δεν έχει προηγουμένως δοθεί η σχετική άδεια με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου Ειρηνοδικείου του τόπου διαμονής του ανηλίκου, η οποία χορηγείται κατά την εκουσία διαδικασία. Η επ’ ακροατηρίω διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Η άδεια χορηγείται κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής, η οποία προσκομίζεται και εκτιμάται ελεύθερα από το Δικαστήριο, αυτοπρόσωπης ακρόασης εκπροσώπου της και μετά από αυτοπρόσωπη ακρόαση του ανηλίκου από τον Δικαστή. Η άδεια δύναται να χορηγηθεί μόνο για ιατρικές πράξεις ή θεραπείες που δεν μπορούν να αναβληθούν, μέχρι τη στιγμή που ο ανήλικος θα έχει συμπληρώσει την ηλικία των 15 ετών και οι οποίες δεν επιφέρουν άλλες μελλοντικές, μη αναστρέψιμες ή σημαντικές επιπλοκές στην υγεία του ανήλικου.

Κατ’ εξαίρεση, η εν λόγω άδεια δεν απαιτείται όταν η ιατρική πράξη ή θεραπεία είναι αναγκαία για την αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ανηλίκου και δεν μπορεί να αναβληθεί μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Συστήνεται διεπιστημονική επιτροπή για την έκδοση της γνωμοδότησης στην οποία συμμετέχουν, τουλάχιστον, ένας ιατρός με εμπειρία σε επεμβάσεις επί ίντερσεξ ατόμων ή οποιεσδήποτε παρεμβάσεις κανονικοποίησης των χαρακτηριστικών φύλου σε έδαφος Διαταραχών της Ανάπτυξης Φύλου (ΔΑΦ/DSD), ένας νομικός με ειδίκευση σε θέματα βιοηθικής, ένας ψυχολόγος κατά προτίμηση με εμπειρία σε θέματα χαρακτηριστικών φύλου, ένας κοινωνικός λειτουργός με εμπειρία σε θέματα χαρακτηριστικών φύλου και ένας εκπρόσωπος της κοινότητας των ίντερσεξ πολιτών με ανάλογη κατάρτιση.

Σκωτία: Αντιμέτωποι με φυλακή γονείς που την αρνούνται στα παιδιά τους

Εντωμεταξύ, σε άλλες χώρες η νομοθεσία μάλλον προκαλεί σε εμάς τους Έλληνες έκπληξη.

Σειρά προτάσεων που μεταξύ άλλων αφορούν και την «αλλαγή ή καταστολή της ταυτότητας φύλου» έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Σκωτίας, στις 9 Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς που αρνούνται να επιτρέψουν στα παιδιά τους την αλλαγή θα είναι αντιμέτωποι με κάθειρξη που φτάνει ως και επτά χρόνια.

Ειδικότερα, θα καταστούν παράνομες οι ενέργειες που αποσκοπούν στην «αλλαγή ή την καταστολή» της ταυτότητας φύλου ενός άλλου ατόμου, προκαλώντας σωματική ή ψυχολογική βλάβη στο άτομο.

Καθώς συχνά αυτές οι πρακτικές λαμβάνουν χώρα σε οικογενειακό περιβάλλον, είναι πιθανόν οι γονείς να έλθουν αντιμέτωποι,  αν δεν συμφωνήσουν με τη δήλωση του παιδιού τους ότι είναι τρανς. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα αφορά καταστάσεις όπως θεραπεία ή συμβουλευτική που απαιτεί από ένα άτομο να αλλάξει ή να καταστείλει την έλξη του για το ίδιο φύλο και η συνταγογράφηση φαρμάκων για την καταστολή της σεξουαλικής ορμής ενός ατόμου.

Ακόμη περιλαμβάνονται ο συνεχής έλεγχος των δραστηριοτήτων και της εμφάνισης ενός ατόμου και η ταπείνωση ενός ατόμου.

Ωστόσο, δεν ποινικοποιούνται καταστάσεις όπως η «έκφραση ανησυχιών» ή η «μη ενεργή υποστήριξη» της απόφασης ενός παιδιού να ντυθεί ως μέλος του αντίθετου φύλου. Αν όμως οι ενέργειες γίνονται «καταναγκαστικές ή ελεγκτικές», τότε θα εφαρμόζεται ο νόμος ακόμη και αν «η επιθυμία [των γονιών] είναι να βοηθήσουν ή να προστατεύσουν το άτομο».