Παγκόσμια ανησυχία εγείρει το έκρυθμο σκηνικό στη Λιβύη, η οποία φλέγεται τις τελευταίες ώρες. Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική βοήθεια.
Όπως έγινε γνωστό, πάντως, από το πρακτορείο Anadolu τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη.
Στα ύψη εκτοξεύθηκε η ανησυχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από δύο 24ωρα ότι εάν «σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.
Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.