Για το επόμενο στάδιο της επίθεσης της προς την Ουκρανία φαίνεται πως προετοιμάζεται η Ρωσία, αφού ήδη παρατηρούνται νέες ενεργοποιήσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι μετά από νέο σφυροκόπημα ρωσικών πυραύλων προς ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα μάλιστα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι επιθέσεις πλέον πραγματοποιούνται από αέρος με τη χρήση ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολο της όλη η ρωσική δύναμη.
«Ξεκάθαρα είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για το επόμενο στάδιο της επίθεσης» αναφέρει Ουκρανός επικεφαλής, ενώ το ουκρανικό επιτελείο εκτιμά ότι η αναδιοργάνωση της Ρωσίας έχει ως στόχο μια νέα επίθεση προς την πόλη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νέους θανάτους αμάχων από τις επιθέσεις, αν και οι Ρώσοι τονίζουν πως τα όπλα που χρησιμοποιούν είναι υψηλής ακρίβειας και δεν στοχοποιούν αμάχους.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου πάντως, διέταξε να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις των ρωσικών μονάδων για να εμποδιστεί ο ουκρανικός στρατός να πλήξει στόχους στην ανατολική Ουκρανία ή άλλη εδάφη που κατέχει η Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, εκτιμά πως ο ουκρανικός στρατός ενδέχεται να πλήξει πολιτικές υποδομές ή/και κατοίκους.
Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα τη σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Αναμένεται να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, πρόταση να απαγορευτούν οι αγορές χρυσού από τη Ρωσία, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ευθυγραμμιστεί με την G7, καθώς και το ενδεχόμενο να προσθέσουν και άλλα πρόσωπα στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα.
«Η Μόσχα θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά της», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που εισηγήθηκε τα νέα μέτρα στα 27.
Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, στην πρώτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις δεν αναμένεται λήψη απόφασης. Οι κυρώσεις αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία, καθώς ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού από τη Ρωσία είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αγόρασε το 2020 290 τόνους έναντι 16,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.