Ρωσικά πλήγματα με drones προκάλεσαν ζημιές σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι να μείνουν χωρίς θέρμανση καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, όπως δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.
«Το πλήγμα δεν είχε καμία σχέση με τις μάχες και την κατάσταση στο μέτωπο, αλλά δείχνει γι΄άλλη μια φορά πως οι Ρώσοι πολεμούν εναντίον του λαού μας και εναντίον της ζωής στην Ουκρανία» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram. «Και πολεμούν κακοπροαίρετα, χωρίς να μετριάζουν την πίεση. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν εκείνοι που θέλουν πραγματικά να αποκατασταθεί η ειρήνη και ετοιμάζονται για συνομιλίες».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε πως η επίθεση στον ενεργειακό σταθμό έγινε «σκόπιμα προκειμένου να μείνει ο κόσμος χωρίς θέρμανση σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν και να προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή».
Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με 143 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διάρκεια της νύχτας, όμως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 95 από αυτά ενώ άλλα 46 δεν έφθασαν τους στόχους τους, πιθανόν λόγω της χρήσης ηλεκτρομαγνητικών αντιμέτρων που διαταράσσουν τις επιθέσεις με drones.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε κατά τις νυχτερινές επιθέσεις που προκάλεσαν επίσης ζημιές στην περιοχή του Κιέβου, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Η θερμοκρασία στο Μικολάιφ αναμένεται να πέσει στους μείον 7 βαθμούς Κελσίου απόψε.
Ο Ζελένσκι κάλεσε και πάλι τους Δυτικούς συμμάχους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, με τη Ρωσία να κατέχει τώρα το 20% του ουκρανικού εδάφους και να προωθείται με αργούς ρυθμούς στα ανατολικά καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας κοντεύει να κλείσει τρία χρόνια.
Επικαλέστηκε δεδομένα που δείχνουν πως την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία εξαπέλυσε περίπου 1.220 βόμβες από αεροπλάνα, περισσότερα από 850 drones και τουλάχιστον 40 πυραύλους σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη Ρωσία. Αμφότερες οι πλευρές αρνούνται ότι στοχοποιούν αμάχους στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
«Η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από αυτό το κακό και να προετοιμαστούν για να το αντιμετωπίσουν» ανέφερε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του στο Telegram. «Μαζί με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και όλους τους εταίρους μας, μπορούμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο με μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη» είπε.
Τα ρωσικά στρατεύματα ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο στρατός του Κιέβου, καθώς αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προέβλεψε πως η Μόσχα θα αυξήσει τον ρυθμό και την ένταση των επιθέσεών της καθώς πλησιάζουν οι συνομιλίες για το τέλος του πολέμου.
Ο στρατός του Κιέβου ανέφερε 261 συμπλοκές μάχης με τη Ρωσία μέσα σε 24 ώρες χθες, Σάββατο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί φέτος και πάνω από διπλάσιος των περίπου 100 την ημέρα που είχε καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες.
Τα στρατεύματα της Μόσχας προωθούνταν σταθερά στην ανατολική Ουκρανία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του 2024, ανακοινώνοντας την κατάληψη του ενός χωριού μετά το άλλο, αν και η ένταση των μαχών μειώθηκε φέτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ουκρανικά στρατιωτικά στοιχεία.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μια λωρίδα γης νότια του Ποκρόφσκ και προωθούνται τώρα νοτιοδυτικά της πόλης, απειλώντας μια κύρια οδό εφοδιασμού, η κατάληψη της οποίας θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερες γραμμές επίθεσης για τη Ρωσία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε την Πέμπτη για ένα «καλό αποτέλεσμα» στα ανατολικά και εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως οι δυνάμεις του Κιέβου ανέκτησαν το χωριό Πισκάνε, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του Ποκρόφσκ.
«Δεν είναι τόσο πολύ το αποτέλεσμα κάποιας κατάρρευσης για τους Ρώσους ή ενός είδους μαγικού όπλου που έχει παραδοθεί στην Ουκρανία, όχι. Ορισμένες οργανωτικές ενέργειες ελήφθησαν προκειμένου να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να ενεργούν πιο αποτελεσματικά» δήλωσε ο Βίκτορ Τρεχούμποφ, εκπρόσωπος του στρατού, στο Reuters.