Ουκρανία: Αυτό είναι το σχέδιο ειρήνης που προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός στον Τραμπ

Πρόταση για ανάπτυξη στρατευμάτων θα καταθέσουν Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία δεν θα αναπτυχθούν στις γραμμές του μετώπου, αλλά σε πόλεις και βασικές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Θα προτείνουν επίσης, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, να συγκεντρώσουν μεγαλύτερες δυνάμεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι οποίες θα επέμβουν σε περίπτωση νέου πολέμου. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να εισέλθουν στον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας εάν χρειαστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα παρουσιάσει αυτό το αγγλογαλλικό σχέδιο στον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η Telegraph επικαλούμενη πηγές. Παράλληλα, οι ίδιοι οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν πρόκειται για ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά για «δυνάμεις επιβολής της ειρήνης ή δυνάμεις αποτροπής».

Το δημοσίευμα γράφει ότι η Αγγλία και η Γαλλία θα δηλώσουν την ετοιμότητά τους να στείλουν λιγότερο από 30.000 Ευρωπαίους στρατιώτες, οι οποίοι θα σταθμεύουν μακριά από τη γραμμή του μετώπου – σε πόλεις, λιμάνια, πυρηνικά εργοστάσια και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής. Ταυτόχρονα, «δεν υπάρχει καμία προσδοκία» ότι το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ θα εφαρμοστεί εν προκειμένω.

Αντί για την αποστολή ενός μεγάλου στρατεύματος, προτείνεται να στηριχθεί στην «τεχνική παρακολούθηση», συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών επιτήρησης και αναγνώρισης, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δορυφόρων, ώστε να παρέχεται «πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει».

Οι δυνάμεις αυτές προτείνεται, όπως τονίζει η Telegraph, να υποστηριχθούν με όπλα για την «παρακολούθηση και την απόκρουση αυτών των επιθέσεων», ώστε να ανοίξει ξανά ο ουκρανικός εναέριος χώρος αλλά και να σταλούν ναυτικά περιπολικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να παρακολουθούν για απειλές στις εμπορικές ναυτιλιακές γραμμές.

Εκ μέρους των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι προτείνουν, να τεθούν μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι σε πολεμικό «συναγερμό» στην Ανατολική Ευρώπη (για παράδειγμα, στη Ρουμανία και την Πολωνία) προκειμένου να «χτυπήσουν» εάν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας (δηλαδή, οι Αμερικανοί καλούνται να δεσμευτούν ότι θα εισέλθουν στον πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Παράλληλα, προτείνεται η ανάπτυξη «σημαντικά μεγαλύτερων» πολυεθνικών χερσαίων δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ «προκειμένου να προχωρήσουν, αν χρειαστεί, για την προστασία των ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος».

«Ο λόγος που δεν πρόκειται για μια ειρηνευτική δύναμη, αλλά για μια δύναμη επιβολής της ειρήνης ή μια αποτρεπτική δύναμη είναι λόγω της παραδοχής ότι η υποστήριξη, η κατάπαυση του πυρός και οι δοκιμασίες, σας έδωσαν τη βάση για κάτι που μπορεί να είναι πιο εύκολο στην κατασκευή του», λέει ο αξιωματούχος.