Μια απ’ τις πιο μαραθώνιες Συνόδους Κορυφής εξελισσόταν στις Βρυξέλλες, έως και τα μεσάνυχτα, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που έφερε η πανδημία του κοροναϊού.

Μια απ’ τις πιο μαραθώνιες Συνόδους Κορυφής εξελισσόταν στις Βρυξέλλες, έως και τα μεσάνυχτα, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που έφερε η πανδημία του κοροναϊού.

Για τρίτη ημέρα χθες οι 27 ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. παρέμειναν διχασμένοι σε βασικά σημεία για τον κοινό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους περίπου 1,8 τρισ. ευρώ. Στα θέματα συζήτησης και το κράτος δικαίου.

Έπειτα από πολύωρο σκληρό παζάρι για το ύψος των δανείων και των επιχορηγήσεων, διμερείς αλλά και διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρύτερων ομάδων, οι 27 ξανακάθισαν στο ίδιο τραπέζι γύρω στις 8:15 το βράδυ ώρα Ελλάδος για δείπνο, αλλά τίποτα δεν μπορούσε  να προεξοφλήσει πώς θα κυλούσε η βραδιά.

Πιθανότατα θα διαπραγματευόμαστε μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε νωρίτερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν σε δημοσιογράφους. Είναι σαφές ότι το κράτος δικαίου πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας για να μπορέσει η Φινλανδία να το αποδεχθεί, πρόσθεσε.

«Αγκάθι» το ύψος των επιχορηγήσεων

Όπως μεταδίδει το Politico, οι 27 εστιάζουν πάλι στο συνολικό ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο κάποιες χώρες του λεγόμενου μπλοκ των «φειδωλών» πιέζουν προκειμένου να μειωθεί από τα 750 στα 700 δισ. ευρώ: απ’ αυτά τα μισά να είναι δάνεια και τα άλλα μισά επιχορηγήσεις.

Το άλλο μπλοκ, που στοιχίζεται πίσω από τον «γαλλο-γερμανικό» άξονα, πιέζει για 400 δισ. σε επιχορηγήσεις, έχοντας ήδη κάνει πίσω από την αρχική θέση για 500 δισ. σε επιχορηγήσεις. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Reuters ότι είναι καλύτερα να αργήσει μια συμφωνία αλλά να είναι μεγάλο το πακέτο, παρά το αντίθετο.

«Κατά την άποψή μου είναι καλύτερο να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη διευκόλυνση σύμφωνα με αυτές τις κατευθύνσεις, ακόμα κι αν χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος. Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι φιλόδοξο και όχι γρήγορο», δήλωσε η Λαγκάρντ. Αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε νωρίτερα πως είναι πιθανό να μην επέλθει συμφωνία παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.

Από τον νέο γύρο συνομιλιών απουσίαζε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, καθώς έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του για κυβερνητική σύσκεψη.

Στο δείπνο τον εκπροσώπησε η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, ενώ αργότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμενόταν  να επιστρέψει στις Βρυξέλλες ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico. «Δεν έχω δει ποτέ θέσεις τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες» σχολίασε ο Μπέτελ για τα επτά χρόνια εμπειρίας του σε ευρωπαϊκές συναντήσεις.

«Καρφιά» Κόντε κατά Ρούτε

Από τις τριήμερες συζητήσεις δεν έλειψαν οι έντονοι διάλογοι. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος που μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Ολλανδό ομόλογό του, που εμφανίζεται ως «μπροστάρης» του μπλοκ των «φειδωλών».

«Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για λίγες ημέρες, αλλά έπειτα από λίγες εβδομάδες θα είσαι υπόλογος σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που μπλόκαρες μια συμφωνία» φέρεται να είπε ο Τζουζέπε Κόντε στον Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο.

Κατά τη διάρκεια μίνι συνόδου ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως το τελικό κόστος για το σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερο εάν η Ε.Ε. αποτύχει να δράσει άμεσα.

Όπως είπε ο Κόντε το ποσό που συζητείται τώρα είναι το ελάχιστο και πρόσθεσε ότι οι ολλανδικές αντιρρήσεις μπορεί να καταστρέψουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε.