ΟΗΕ: Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά

Το 2023 κάθε 10 λεπτά, οι σύντροφοι ή άλλα μέλη της οικογένειας σκότωναν από πρόθεση μια γυναίκα, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Αν σκεφτούμε πως στη χώρα μας μόνο το 2024 12 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες του περιβάλλοντός τους, αντιλαμβανόμαστε πως η κρίση της έμφυλης βίας είναι πιο επείγουσα παρά ποτέ.

Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια των 16 Ημερών Ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας, της ετήσιας διεθνούς εκστρατείας που ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκστρατεία UNiTE εφιστά την προσοχή στην ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών με θέμα: «Κάθε 10 λεπτά, μια γυναίκα σκοτώνεται. #NoExcuse. UNiTE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών».

Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες βιώνει βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο βίας – 1 στα 4 έφηβα κορίτσια κακοποιείται από τους συντρόφους τους.

Για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες το 2023, ο κύκλος της έμφυλης βίας έκλεισε με μια τελευταία και βάναυση πράξη – τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειάς τους.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη για δράση

Οι γυναικοκτονίες είναι η απόλυτη απόδειξη ότι τα συστήματα και οι δομές που προορίζονται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών αποτυγχάνουν. Η κανονικοποίηση της βίας -από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση έως την παρενόχληση στην εργασία και στους δημόσιους χώρους και την ψηφιακή βία- οδηγεί σε ένα πολιτισμικό κλίμα όπου οι γυναίκες κακοποιούνται και σκοτώνονται σκόπιμα, ενώ συχνά οι ένοχοι δεν τιμωρούνται.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δολοφονηθούν στο σπίτι – το 55% όλων των δολοφονιών γυναικών διαπράχθηκαν από στενούς συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2022, ενώ μόνο το 12% όλων των ανθρωποκτονιών ανδρών διαπράχθηκαν από μέλη της οικογένειας.

Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς ούτε έξω από τα σπίτια τους. Οι γυναίκες που βρίσκονται στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των γυναικών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δημοσιογράφων, είναι συχνά στόχοι σκόπιμων πράξεων βίας, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, με ορισμένες από αυτές να οδηγούν σε θανατηφόρα αποτελέσματα και σκόπιμες δολοφονίες.

Μελέτες δείχνουν ότι το 16 έως 58% των γυναικών παγκοσμίως βιώνουν βία λόγω φύλου που διευκολύνεται από την τεχνολογία, ενώ οι νεότερες γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα.

Οι γυναίκες σε συγκρούσεις, πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις είναι ακόμη πιο ευάλωτες – το 70 τοις εκατό από αυτές βιώνουν βία λόγω φύλου.

Η βία κατά των γυναικών μπορεί να προληφθεί και να καταπολεμηθεί – αρκεί όλοι μας να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο οι πολιτικές ηγεσίες, όσο και οργανώσεις, αλλά και ο καθένας και η κάθεμία μας ξεχωριστά μπορούμε, είτε να εφαρμόζοντας αυστηρότερες πολιτικές είτε μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτό το ζήτημα και μεταφέροντας μηνύματα κατά της βίας, να την εξαλείψουμε.

Πηγή: marieclaire.gr