Μικρό είναι το καλάθι που κρατά η Ελλάδα σε σχέση με την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, παρά την θεωρητική αποκλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι μονάδες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και οι Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένουν σε επιφυλακή, θεωρώντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, όσο η Τουρκία παραμένει απρόβλεπτη.
Η μεταστροφή πάντως της Τουρκίας, μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς έχει ενισχύσει τα σενάρια πως έχει λάβει ήδη υποσχέσεις για ανταλλάγματα από τη Γερμανία, αφού διαφορετικά δεν θα προχωρούσε σε τέτοιας μορφής οπισθοχώρηση.
Πάντως, τόσο η ελληνική, όσο και η κυπριακή πλευρά θεωρούν ότι εφόσον παρέλθει το διάστημα του ενός μήνα κι εφόσον η Γερμανία δεν έχει ικανοποιήσει μέρος τουλάχιστον των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Τουρκίας, ο Σουλτάνος θα επανέλθει δριμύτερος σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει όσο περισσότερα μπορεί.
Αυτή η εκτίμηση, ενισχύεται και από τη συμπεριφορά της Τουρκίας να προχωρήσει σχεδόν ταυτόχρονα με την οπισθοχώρηση της από το Καστελόριζο, στην έκδοση νέας NAVTEX στη νότια και ανατολική πλευρά της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες. Στη Λευκωσία γίνεται λόγος για τουρκικό ελιγμό προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν συνολικά πως ο ένας μήνας, είναι διάστημα το οποίο ζήτησε επιτακτικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αφού η ίδια επιδιώκει να έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή. Οι αναλυτές συγκλίνουν στη διαπίστωση πως το διάστημα του ενός μηνός δεν τέθηκε τυχαία, αλλά ζητήθηκε για να μπορέσει να περάσει η περίοδος του καλοκαιριού, με την ελπίδα ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουν ηρεμήσει οι εντάσεις και Ελλάδα με Κύπρο θα μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Ανεξάρτητα βέβαια από το ποιος τελικά ήταν ο ειρηνοποιός της Μεσογείου ή ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία οπισθοχώρησε, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει κυρώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της Τουρκίας. Η Γερμανία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, πιθανώς γιατί ανάμεσα στις εγγυήσεις που παρείχε προς την Τουρκία, ήταν και η «ασυλία» εντός Ένωσης.
Η συγκεκριμένη στάση βέβαια της Γερμανίας αποτελεί μια διαχρονική τακτική της, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί πως για κανένα λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να διαρρήξει τους δεσμούς τους με την Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος και είναι ικανός για θερμά επεισόδια ή για απρόβλεπτες καταστάσεις.
Το θέμα πάντως των κυρώσεων, θα απασχολήσει σε κάθε περίπτωση την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει αποφασίσει για το τι θα πράξει, με τις αποφάσεις της να τίθενται ενώπιον πρεσβευτών και στη συνέχεια ενώπιον Υπουργών.
Στο μεταξύ, σοβαρό θέμα προκύπτει και αναφορικά με το ερευνητικό Barbaros που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο στα τουρκικά παράλια κι ετοιμάζεται για σεισμικές έρευνες.
Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας ενώ κατά κάποιούς άλλους θεωρείται και ως ένα μήνυμα προς την Αθήνα, στην περίπτωση που δεν υποκύψει στις εξωπραγματικές απαιτήσεις του τούρκου προέδρου. Το Barbaros με βάση την τουρκική navtex θα πραγματοποιήσει έρευνες σε θαλάσσια περιοχή των κατεχομένων, η οποία επεκτείνεται προς τις ελεύθερες περιοχές καλύπτοντας τα τεμάχια 2 και 3 και μέρος του 13.