Την υποκριτική αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η αντι-Navtex που ανακοίνωσε η Ελλάδα για αεροναυτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου. Η αντίδραση από πλευράς Άγκυρας ήρθε από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στη Navtex της Ελλάδας, που σε κάποια σημεία ταυτίζεται με την τούρκικη περιοχή, δήλωσε πως «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή».
Η ελληνική Navtex #
Η Ελληνική Navtex θα ισχύσει από σήμερα πρωί έως και το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία είχε ανακοινώσει την παράταση της τουρκικής Navtex η Άγκυρα.
«Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων.
Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τηλεφωνική επικοινωνία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Ουάλλας (Ben Wallace) είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η επικοινωνία διεξήχθη με βρετανική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι θα συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να του μεταφέρει την ανησυχία του, που είναι και ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον κ. Ουάλλας για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, μόνον εφόσον αποσυρθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τόνισε δε ότι η παράταση της παρουσίας των τουρκικών πλοίων καθιστά αδύνατη την αποκλιμάκωση, ελλοχεύει κινδύνους ατυχήματος και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας, τις οποίες συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει, και από πλευράς του, προσπάθειες προκειμένου υπάρξει αποκλιμάκωση και συνθήκες διαλόγου.
Τέλος, ο κ. Ουάλλας αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας στο προσεχές διάστημα.