Η ΜΑΡΙΑ ΔΕΝΑΞΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ

Γιατί οι Γάλλοι άφησαν τους καναπέδες και βγήκαν στους δρόμους με τα “κίτρινα γιλέκα;” Η αρχή έγινε για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στη φορολόγηση των καυσίμων και εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη έκφραση οργής για το υψηλό κόστος ζωής.

Για το μαζικό αυτό κίνημα ανθρώπων όλων των  ηλικιών που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα λόγω της λιτότητας, μιλήσαμε με την ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι, τη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά, η οποία είπε στην “Π” πως ό,τι άρχισαν να βιώνουν οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια, τα ζουν τώρα στην καθημερινότητά τους οι Γάλλοι.

 

Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”
Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ολοένα και διογκώνεται

Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την λιτότητα

“Η λιτότητα έχει ξεσηκώσει τον κόσμο και συγκεκριμένα τη μεσαία και κατώτερη τάξη που πλήττεται από αυτήν. Οι Γάλλοι πληρώνουν υψηλότατη φορολογία και δεν τα βγάζουν πέρα” είπε η δημοσιογράφος σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ δεν μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς ούτε οι εργαζόμενοι με τον βασικό μισθό των 1.200-1.250 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να ενοικιάσεις ένα σπίτι 30τ.μ. στο Παρίσι, το ενοίκιο είναι 800-1.200 ευρώ.  Υπάρχει η συμμετοχή στα φάρμακα και για να κλείσεις ραντεβού για ιατρική εξέταση καταβάλλεις 25 ευρώ στον οικογενειακό γιατρό που στη γράφει. Το ασφαλιστικό ταμείο σου επιστρέφει ένα μικρό μέρος απο αυτά,αλλά με καθυστέρηση. Έχεις να πληρώσεις το ρεύμα, τους φόρους, τα έξοδα μετακίνησης, τη διατροφή σου. Ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ ή και των 700-800 ευρώ πώς θα τα βγάλει πέρα;”.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, όπως έχει εδώ και χρόνια συμβεί και στην Ελλάδα, πολλοί Γάλλοι έχουν κάνει περικοπές σε βασικά αγαθά και σήμερα μια οικογένεια αν δεν έχει δύο μισθούς μέσα στο σπίτι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Πλήττονται ιδιαίτερα η μεσαία τάξη και οι φτωχοί

 η Μαρία Δεναξά
“Ο,τι άρχισε πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα έφτασε και στη Γαλλία” λέει στην “Π” η Μαρία Δεναξά

Η ίδια εξήγησε ότι ένας μέσος μισθός στη Γαλλία είναι τα 1.400-1.500 ευρώ ωστόσο υπάρχει έντονη εργασιακή ανασφάλεια όχι μόνο γιατί οι μισθοί μειώνονται -έχει κάνει την εμφάνισή του και το 4ωρο εργασίας- αλλά και διότι τα συμβόλαια αορίστου χρόνου που υπέγραφαν οι εργαζόμενοι τώρα γίνονται ορισμένου χρόνου.

“Εάν έχεις οικογένεια με δύο παιδιά και δυσβάστακτους φόρους, πώς μπορείς να τα καταφέρεις;” απορεί η ανταποκρίτρια στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία σχολίασε ότι στους δρόμους βλέπεις συνεχώς μπροστά σου αυτοκίνητα που έχουν στο παμπρίζ τους ένα “κίτρινο γιλέκο”. “Τα οδηγούν άνθρωποι που δεν μετέχουν ίσως στις κινητοποιήσεις αλλά θέλουν να δείξουν ότι είναι μαζί με εκείνους που διαμαρτύρονται, γιατί ούτε οι ίδιοι μπορούν να τα βγάζουν πέρα”.

Η Μαρία Δεναξά εκτιμά ότι αν ο πρόεδρος Μακρόν δεν κάνει πίσω ικανοποιώντας βασικά αιτήματα των χιλιάδων Γάλλων που βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.

“Είμαστε σε αναμονή για να δούμε τις εξελίξεις” λέει και προσθέτει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση.

“Οι Γάλλοι δεν θα κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια σε μια τέτοια περίπτωση και ο Μακρόν σίγουρα φοβάται τα χειρότερα” είπε.