Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια

Την έναρξη μιας νέας σελίδας για την ιστορία Ελλάδας και Σκοπίων, θεωρεί η ελληνική πλευρά πως σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα χθες.  Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια, με την Ελλάδα να εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένας νέος κύκλος στις διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στην πρωτεύουσα των Σκοπίων με τη συνοδεία 10μελούς επιτροπής για να μεταβεί αμέσως μετά στο κυβερνητικό μέγαρο. Τσίπρας και Ζάεφ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις.  Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευσε επίσης επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Κατά τη διαρκεία των συναντήσεων υπογράφονται:

– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας.

– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια».

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι».  Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι όπως συμβαίνει σε κάθε συμφωνία, θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με τον χρόνο και «γι’ αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν».

 

Τι είπε ο Τσίπρας για Μητσοτάκη και αεροδρόμιο

Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να καταργήσει ή να παγώσει τη συμφωνία εφόσον ανέλθει στην εξουσία.

«Αυτοί που μας αντιπολιτεύτηκαν είχαν τα ίδια επιχειρήματα. Εδώ εγώ βρίσκομαι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελλήνων και Ελληνίδων, και αυτούς που συμφωνούσαν και αυτούς που διαφωνούσαν με τη συμφωνία», είπε και επισήμανε ότι δύο κυρίαρχα Κοινοβούλια την επικύρωσαν.

Σημείωσε ότι «ήδη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τη διαφορετική του θέση και στάση, έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει στο μέλλον αυτή τη συμφωνία από όποια θέση κι αν βρεθεί, και αυτό νομίζω μας αρκεί σε όλους». Σχολίασε πως φαντάζεται ότι το ίδιο θα συμβεί και για τη γειτονική χώρα.

Το αεροδρόμιο

Προβληματισμό  προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «αεροδρόμιο της Μίκρας», κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ, στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο προβληματισμός πολλών χρηστών των social media έγκειται στο αν ο πρωθυπουργός εσκεμμένα απέφυγε να χρησιμοποιήσει το σημερινό όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία», επειδή βρισκόταν στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ονομαζόταν «Κρατικός Αερολιμένας Μίκρας», έως το 1992, όταν και μετονομάστηκε.

Στη Μίκρα υπάρχει στρατιωτικό αεροδρόμιο (το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες), στην οποία ενδεχομένως να αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αν και εκείνη τη στιγμή μιλούσε για τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας.

Πηγές του υπουργείου Αμυνας ανέφεραν στο iefimerida ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μίκρας.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει «καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας». Συνέχισε όμως μιλώντας για τη συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών, όταν έκανε λόγο για «αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη».