Τη δική του εκδοχή αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας για έναρξη τεχνικών συνομιλιών εντός της Συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δίνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαψεύδοντας τα όσα διαρρέει η Αθήνα.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ ρώτησε την Τουρκία, η οποία απάντησε ότι είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και στη συνέχεια απέσπασε θετική απάντηση και από την Ελλάδα.
«Στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πήρε μια πρωτοβουλία. Εκανε μια πρόταση, μας ρώτησε εξ αρχής τη γνώμη μας. Εμείς είπαμε:” πάντα είμαστε υπερ του διαλόγου” . Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ρώτησε και τη γνώμη της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είπε “ΟΚ” και μετά το ΝΑΤΟ έβγαλε μια ανακοίνωση. Αλλά δεν εκπλαγήκαμε. Δυστυχώς η Ελλάδα διέψευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν λέει ψέματα. Η Ελλάδα λέει ψέματα. Η διάψευση του ΝΑΤΟ είναι παράδειγμα. Πρώτα δίνει τη συγκατάθεσή της και μετά την παίρνει πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η στάση της Αθήνας δείχνει ότι δεν θέλει τη συνεργασία και τον διάλογο.
Σημειώνεται ότι το χθεσινό tweet του Γενς Στόλτενμπεργκ προκάλεσε διάψευση από την Αθήνα μέσω διαρροών, ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε για τις τεχνικές συζητήσεις με μισόλογα. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον Ταγίοπ Ερντογάν ,αλλά χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις ανακοινώσεις από το ΝΑΤΟ.
Ως συνήθως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στην Γαλλία δηλώνοντας «ποιος σιγοντάρει περισσότερο την Ελλάδα; Η Γαλλία. Η Γαλλία έχει άλλα προβλήματα, διαφορετικά τι δουλειά έχει στην Ανατολική Μεσόγειο; Εάν ήταν στη Δυτική Μεσόγειο θα το καταλαβαίναμε. Η Γαλλία εξοργίστηκε κατ’αρχήν όταν απέτυχε το σχέδιο για την εγκατάσταση κράτους τρομοκρατίας στη βορειοανατολική Συρία. Και το αντιμετώπισε αλαζονικά: γιατί δεν πήρατε άδεια από εμάς;.
Δηλαδή ενώ πολεμάμε την τρομοκρατία δίπλα μας, χρειαζόμαστε την άδεια της Γαλλίας; και μετά, έκανε ένα τεράστιο λάθος υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ στη Λιβύη. Πίστευε ότι μπορεί να καταληφθεί η Τρίπολη γρήγορα.
Μπορεί να έχουν συμφέροντα, το καταλαβαίνουμε, αλλά τα πράγμα δεν εξελίσσονται έτσι στο πεδίο δράσης. Οι ισορροπίες άλλαξαν, ο Χάφταρ ηττήθηκε και ο Μακρόν έγινε υστερικός. Αργότερα είπε ότι τα πλοία μας παρενόχλησαν τα γαλλικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούσε να το αποδείξει και ντροπιάστηκε».