Σε ηλικία 99 ετών, πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Σε ηλικία 99 ετών, πέθανε χθες ο πρίγκιπας Φίλιππος. Παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, πολύ πριν από την πανδημία ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος από το 1947 της μετέπειτα βασίλισσας Ελισάβετ, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας όντας μέλος των βασιλικών οικογενειών της Ελλάδας και της Δανίας, απόγονος του Οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ.

Μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και πατέρας του ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, το έβδομο τέκνο του βασιλιά Γεωργίου Α’ και της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδας. Είχε τέσσερις μεγαλύτερες αδερφές, τις πριγκίπισσες Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Σέσιλι και Σοφία.

Η οικογένεια του Φιλίππου στην Ελλάδα
Η οικογένεια του Φιλίππου στην Ελλάδα. Ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας στο κέντρο

Τον Δεκέμβριο του 1922 αποφασίστηκε η εξορία του πατέρα του από την Ελλάδα, λίγο μετά από την εγκατάλειψη του θρόνου από τον θείο του Φίλιππου, βασιλιά Κων/νο Α’. Ο πρίγκιπας Ανδρέας είχε καταδικαστεί από στρατοδικείο για την ανεπάρκειά του στο ρόλο του ως στρατιωτικός διοικητής στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο Φίλιππος ήταν ενάμισι έτους.

Μετά από φοίτηση σε σχολεία του Παρισιού, του Λονδίνου, της Γερμανίας και της Σκωτίας, ο 18χρονος Φίλιππος κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, υπηρετώντας στη συνέχεια στις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στη Μάχη της Κρήτης.

Το 1939 είχε γνωριστεί με την τότε 13χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία τον ερωτεύτηκε και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του.

Το καλοκαίρι του 1946 ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ προκειμένου να παντρευτεί την πρωτότοκη κόρη του. Ο γάμος τελέστηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947, δηλαδή πριν από σχεδόν 74 χρόνια.

Τον Μάρτιο του 1947 ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1952 το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος ήταν μάλιστα εκείνος που της μετέφερε την είδηση του θανάτου του βασιλιά Γεωργίου.

Ως βασιλικός σύζυγος και έχοντας λάβει τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου ο πρίγκιπας Φίλιππος έκανε 22.219 ατομικές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και πραγματοποίησε μόνος του 637 επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, παραχώρησε 5.493 ομιλίες και συνέγραψε 14 βιβλία.

Περισσότερα από 70 χρόνια κράτησε ο κοινός βίος με τη βασίλισσα Ελισάβετ
Περισσότερα από 70 χρόνια κράτησε ο κοινός βίος με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Παρά τα διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα μόλις τον Αύγουστο του 2017, όντας ήδη 96 ετών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ σε μία δημόσια ένδειξη τρυφερότητας τον είχε χαρακτηρίσει στα 90ά γενέθλιά του ως «τη δύναμη και το στήριγμά» της όλα αυτά τα χρόνια.  Ο Φίλιππος ήταν γνωστός για το συχνά παράτολμο χιούμορ του που έφερνε σε δύσκολη θέση του συνομιλητές του, με αποτέλεσμα να του προσδοθεί ο χαρακτηρισμός του «γκαφατζή», όμως είχε πάντα τη συμπάθεια της πλειοψηφίας των Βρετανών.

Παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, πολύ πριν από την πανδημία ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Το πιθανότερο είναι η σορός του να τοποθετηθεί μέχρι την κηδεία στο Παλάτι του St James, όπως είχε γίνει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε σε ηλικία 99 ετών
Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε γαλήνια χθες το πρωί, σε ηλικία 99 ετών

Ακόμα και η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα γίνει σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.  Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά από εκτεταμένη περίοδο πένθους 30 ημερών.

Η σχέση του με την Ελισάβετ

Με την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έζησαν περισσότερα από 70 χρόνια γάμου.

Η Ελισάβετ ήταν 13 όταν ερωτεύτηκε τον Φίλιππο. Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, εκείνος ήταν 18 ετών.

Το όμορφο παρουσιαστικό του -ψηλός και ξανθός- ελκύει τις πριγκίπισσες.

Η Ελισάβετ γοητεύτηκε κυρίως από τις αθλητικές του ικανότητες.

Οι δυο τους μάλιστα είναι δεύτερα ξαδέρφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Βασιλιά Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και τρίτα ξαδέρφια μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πριν από το γάμο ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάτεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του.

Λίγο πριν από το γάμο, πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Τρεις μήνες μετά την τελετή, η οποία έγινε στις 20 Νεομβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Εκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ.