Ερντογάν - Μητσοτάκης
Πιο ορατός φαίνεται πλέον ο διάλογος, αν και όχι σε επίπεδο ηγετών

Κορυφώνονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για τα ελληνοτουρκικά με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν άφησε στην άκρη τη σκληρή ρητορική και τα πολεμικά λόγια και έκανε άνοιγμα προς τον Τούρκο ομόλογό του για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακρόν έστειλε μήνυμα μέσω Twitter γραμμένο και στα γαλλικά και στα τουρκικά αναφέροντας «στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».

Στον Γάλλο πρόεδρο απάντησε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Ταγίπ Ερντογάν, επίσης, μέσω Twitter, ο οποίος, χωρίς να κάνει αναφορά στην Ελλάδα ή την Ανατολική  Μεσόγειο, δηλώνει έτοιμος να δώσει στη διπλωματία όσο περισσότερο χώρο γίνεται, ώστε να λυθούν τα προβλήματα μέσω διαλόγου.

«Η Τουρκία είναι μία χώρα με ιστορία δύο χιλιάδων ετών. Χωρίς να κουβαλάμε συμπλέγματα, προχωράμε όλες τις διαδικασίες με ώριμο και πολιτισμένο τρόπο, αδιαφορώντας για τις συνεχείς προκλήσεις. Ακούγοντας κάθε ειλικρινές αίτημα, σκοπεύουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη διπλωματία και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, μέσω του οποίου όλοι μπορούν να κερδίσουν. Με αυτή την οπτική, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σταγόνα ύδατος και γης της χώρας μας μέχρι το τέλος».

Σε χθεσινή του τοποθέτηση ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε «συμπαθητικό» το βήμα του Εμανουέλ Μακρόν, όμως προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε απειλές για κυρώσεις.

Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική των απειλών και των εκβιασμών κατά της Τουρκίας δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα και οι Ευρωπαίοι πρέπει να το έχουν καταλάβει. Όσοι πιστεύουν ότι με εκφοβισμούς και απειλές για κυρώσεις θα εγκαταλείψουμε τις δεσμεύσεις μας, ματαιοπονούν».

«Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, το κλίμα είναι πιο κατάλληλο για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις… και οι διερευνητικές συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά» είπε ο Καλίν για να προσθέσει «είναι ένα καλό συμπαθητικό βήμα εκ μέρους του κ.Μακρόν να αναρτήσει μήνυμα στα τουρκικά.

Αλλά υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά από τις λέξεις. Είναι αναγκαίο να δούμε τι σημαίνουν και σε ποιο πλαίσιο πολιτικής στρατηγικής ταιριάζουν. Κατά την άποψή μου, ο κ.Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική».