Ο 65χρονος βασιλιάς Σουλτάν Ιμπραήμ Ισκαντάρ δεσμεύτηκε να κυβερνήσει δίκαια κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας που θα υπηρετήσει στο πλαίσιο ενός μοναδικού συστήματος εκ περιτροπής μοναρχίας.
Ο σουλτάνος Ιμπραήμ, ο οποίος είναι μισός Βρετανός, γνωστός για την αγάπη του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πλήθος ιδιωτικών του τζετ, ορκίστηκε στις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο η στέψη του έγινε το Σάββατο στο εθνικό παλάτι της Κουάλα Λουμπούρ, επισημοποιώντας έτσι τον ρόλο του Σουλτάνου Ιμπραήμ ως 17ου βασιλιά της Μαλαισίας σε μια τελετή γεμάτη από τη μαλαισιανή κουλτούρα και τη μεγαλοπρέπεια.
Η τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Μαλαισίας
Φορώντας μαύρη και χρυσή παραδοσιακή τελετουργική στολή και ειδικό καπέλο, ο Σουλτάνος Ιμπραήμ και η σύζυγός του βασίλισσα Ράζα Ζαρίθ Σοφιά χαιρετίστηκαν με στρατιωτικό χαιρετισμό πριν πάρουν τις θέσεις τους στο θρόνο κατά τη διάρκεια της τελετής.
Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρά στο δρόμο για να δουν τον νέο μονάρχη, ενώ στην ίδια την τελετή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 700 καλεσμένοι και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Το σύστημα μοναρχίας της Μαλαισίας
Εννέα εθνοτικοί Μαλαισιανοί κρατικοί άρχοντες εναλλάσσονται ως βασιλιάς της Μαλαισίας για πενταετή θητεία στο πλαίσιο της εκ περιτροπής μοναρχίας της χώρας, η οποία ξεκίνησε όταν η Μαλαισία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1957.
Η Μαλαισία έχει 13 πολιτείες, αλλά μόνο εννέα έχουν βασιλικές οικογένειες, ορισμένες από τις οποίες έλκουν τις ρίζες τους σε μακραίωνα βασίλεια της Μαλαισίας που ήταν ανεξάρτητα κράτη μέχρι να ενωθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επικεφαλής άλλων βασιλικών οικογενειών, όπως ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάν Μπολκία και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ Ίσα αλ Καλίφα, κάθονταν σε μια σκηνή δίπλα στο θρόνο. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ένα αντίγραφο του Κορανίου δόθηκε στον Σουλτάνο, ο οποίος το φίλησε. Ο μονάρχης έλαβε ένα χρυσό στιλέτο, σύμβολο εξουσίας.
Ο νέος βασιλιάς φορούσε το βασιλικό στέμμα, το Tengkolok Diraja με την ημισέληνο και το 14κοντο αστέρι που ονομάζεται Bintang Persekutuan, και το οικόσημο της Μαλαισίας στο κέντρο του.
Ο πρωθυπουργός Ανβάρ Ιμπραήμ ορκίστηκε στη συνέχεια την πίστη της κυβέρνησής του και δήλωσε ότι ο βασιλικός θεσμός αποτελεί πυλώνα δύναμης για το έθνος. Στη συνέχεια ανακήρυξε τον Σουλτάνο Ιμπραήμ ως τον νέο βασιλιά της Μαλαισίας.
Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος νέος βασιλιάς της Μαλαισίας
Ο Σουλτάνος Ιμπραήμ, από τη νότια πολιτεία Τζοχόρ που συνορεύει με τη Σιγκαπούρη, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, με μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τα ακίνητα. Διαθέτει μια περιουσία που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το Bloomberg – αλλά ο πραγματικός του πλούτος πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην εκτεταμένη επιχειρηματική του αυτοκρατορία που εκτείνεται από ακίνητα μέχρι τηλεπικοινωνίες και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για να μην αναφέρουμε τις τεράστιες συμμετοχές σε ξένα ακίνητα και τις συμμετοχές σε διάφορες άλλες εταιρείες.
Ο στόλος των ιδιωτικών του τζετ συναγωνίζεται μόνο τη συλλογή του από περίπου 300 πολυτελή αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός που λέγεται ότι ήταν δώρο του Αδόλφου Χίτλερ .
Είναι γνωστός για τη συλλογή του από πολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και είναι ο μόνος κρατικός άρχοντας με μικρό ιδιωτικό στρατό – μια παραχώρηση που δόθηκε στο κράτος του όταν αυτό εντάχθηκε στη σημερινή Μαλαισία.
Ο σουλτάνος εκφράζει έντονα την πολιτική της Μαλαισίας και έχει μιλήσει για τη διαφθορά και τις φυλετικές διακρίσεις.
Γνωστός ως Yang Di-Pertuan Agong, ή Αυτός που γίνεται Κύριος, ο βασιλιάς διαδραματίζει σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό ρόλο, ενώ η διοικητική εξουσία ανήκει στον πρωθυπουργό και το Κοινοβούλιο.
Ο μονάρχης είναι ο ονομαστικός επικεφαλής της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων και θεωρείται προστάτης του Ισλάμ και της μαλαισιανής παράδοσης.
Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν για επίδειξη του πλούτου του
Ο Σουλτάνος συνηθίζει να μιλά για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και πραγματοποιεί ετήσια ταξίδια με τη μοτοσικλέτα του για να συναντήσει τους κατοίκους της πολιτείας του, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις για να ακούσει τις ανησυχίες και τις επιθυμίες του λαού του.
Αλλά η εστίασή του στους αγώνες των φτωχότερων της Μαλαισίας έρχεται σε αντιπαράθεση με τον απίστευτο πλούτο του – κάτι που ο Σουλτάνος Ιμπραήμ δεν έχει καμία επιφύλαξη να επιδεικνύει.
Το υψηλό εταιρικό προφίλ του Σουλτάνου -συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο αναπτυξιακό έργο Forest City, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Τζοχόρ, μαζί με την ταλαιπωρημένη κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία Country Garden- έχει εγείρει φρύδια εν μέσω ανησυχιών για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.
Ωστόσο, υπερασπίστηκε σθεναρά τις επιχειρηματικές του συναλλαγές, λέγοντας ότι πρέπει να «κερδίζει τα προς το ζην, όπως οι απλοί Μαλαισιανοί», καθώς δεν μπορεί να βασίζεται στο μηνιαίο κρατικό επίδομα των 27.000 ringgit (4.500 λιρών).
«Αν κοιτάξετε την ιστορία της βασιλικής οικογένειας του Τζοχόρ, ασχολούμαστε με τις επιχειρήσεις από τις ημέρες του προπάππου μου», δήλωσε ο σουλτάνος σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το 2015. «Ποτέ δεν προσπάθησα να κρύψω τις επιχειρηματικές μου συναλλαγές χρησιμοποιώντας πληρεξούσιους, όπως κάνουν κάποιοι άνθρωποι. Είμαι ανοιχτός και διαφανής».
Ποια είναι η νέα βασίλισσα – Μιλάει 5 γλώσσες, έχει γράψει παραμύθια
Η μητέρα του Σουλτάνου Ιμπραήμ γεννήθηκε στην Κορνουάλη και η σύζυγός του Ράτζα Ζαρί Σοφία είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η Σοφία, 64 ετών, δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από τον ειλικρινή ηγεμόνα που οδηγεί μοτοσικλέτα, με τον οποίο μοιράζεται έξι παιδιά.
H νέα βασίλισσα της Μαλαισίας, που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «βασίλισσα της καρδιάς» χάρη στις φιλανθρωπικές της προσπάθειες, γεννήθηκε σε μια άλλη βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας.
Ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στην Kuala Kangsar πριν μετακομίσει στο διάσημο Cheltenham Ladies’ College, με άλλες πρώην μαθήτριες την ηθοποιό Κρίστιν Σκοτ Τόμας, την πρώην σύζυγο του Έλον Μασκ Ταλούλα Ρίλεϊ.
Μιλάει πέντε γλώσσες, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της βελτίωσης της χρήσης της αγγλικής γλώσσας στη Μαλαισία και είναι παραγωγική συγγραφέας που έχει γράψει τέσσερα παιδικά βιβλία και συμβάλλει επίσης σε μια στήλη εφημερίδας.
iefimerida.gr