Η πολιτικός μηχανικός Εύα Αγαπάκη από τη Βοστώνη μιλά σήμερα στην “Π”
Η πολιτικός μηχανικός Εύα Αγαπάκη από τη Βοστώνη μιλά σήμερα στην “Π”

Στις εφιαλτικές αυτές ώρες που ζει ολόκληρος ο πλανήτης με την επέλαση του κοροναϊού, η σκέψη και η αγωνία όλων μας, δεν περιορίζεται στους ανθρώπους μας που ζουν δίπλα μας ή κοντά μας, αλλά και σε εκείνους που έχουν ξενιτευτεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας και δίνουν και εκείνοι τη δική τους μάχη για να μη χτυπηθούν από την πανδημία.

Η Εύα Αγαπάκη, που ζει στη Βοστώνη, είναι ένα νέο κορίτσι, μια σπουδαία επιστήμονας μια ενθουσιώδης  Πολιτικός Μηχανικός που ειδικεύεται στη Μοντελοποίηση Πληροφοριών Κατασκευής και τα κύρια ερευνητικά μου ενδιαφέροντα είναι στους τομείς της Μοντελοποίησης Πληροφοριών Κτιρίων (BIM), της αλληλεπίδρασης δομών εδάφους και βαθιών θεμελίων.

Έχει λάβει το M.Sc. στην Γεωτεχνική Σεισμική Μηχανική στην UCLA (Los Angeles) και στο B.Sc. στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ελλάδα.

Η Εύα ολοκλήρωσε και παρουσίασε με επιτυχία την διδακτορική της διατριβή στα BIM τον Μάρτιο 2020, που εκπόνησε ως υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Cambridge του U.K. , σε συνδυασμό με το ΜΙΤ  της Βοστώνης των ΗΠΑ και με εποπτεύοντα (supervisor professor) τον Ηρακλειώτη καθηγητή του Cambridge Γιάννη Μπριλάκη.

Η Εύα Αγαπάκη κόρη του διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του ΒΟΑΚ κ. Γιώργου Αγαπάκη, μιλά σήμερα στην «Π» από τη Βοστώνη των ΗΠΑ, όπου διαμένει και δραστηριοποιείται επιστημονικά, για τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, καθώς καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά είδη ανάγκης όπως είναι το κρέας τα ψάρια και οι κονσέρβες ενώ έχουν εξαφανιστεί αντισηπτικά και μάσκες.  Τα τεστ κορωνοϊού γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, στα οποία προφανώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση, πράγμα που προφανώς δείχνει ότι δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το εύρος και τα μεγέθη της διασποράς του κοροναϊού…

-Περιγράψτε μας ποια είναι η πραγματικότητα που ζείτε στην περιοχή σας λόγω της πανδημίας;

-«Οι ρυθμοί ζωής στη Βοστώνη, όπου μένω μόνιμα, έχουν μειωθεί. Όλες οι επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν εξ αποστάσεως (online) με εξαίρεση αυτών που άμεσα συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του κοροναϊού. Η Βοστώνη έχει μέχρι και σήμερα (4 Απριλίου) 1,618 κρούσματα και 13 θανάτους, με το 80% των περιστατικών να είναι 20-59 ετών. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώροι συναθροίσεων έχουν κλείσει. Όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα συνέδρια έχουν είτε ακυρωθεί είτε αναβληθεί».

-Ποιές είναι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα σας; Τα καταστήματα λειτουργούν  ή έχουν κλείσει;

-«Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα από τα οποία προμηθευόμαστε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης είναι ανοικτά. Κάνουμε online παραγγελίες, όμως υπάρχουν καθυστερήσεις 2-3 ημερών. Στα σούπερ μάρκετ τηρούν μέτρα ασφαλείας (πχ plexiglass στα ταμεία)».

-Υπάρχουν ελλείψεις στα super market και σε ποια είδη;

-«Υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε κρέατα σε ψάρια και κονσέρβες. Επίσης, δεν υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες πλέον».

-Ο κόσμος αυτοπροστατεύεται; Λαμβάνονται μέτρα αποκλεισμού στο σπίτι; Ο κόσμος έχει ενημερωθεί επαρκώς για την πανδημία;

-«Στην πολιτεία της Μασαχουσετης έχουν ληφθεί οδηγίες να μείνουμε σπίτι, όχι όμως εντολή αποκλεισμού στο σπίτι, δηλαδή αν θελήσουμε να βγούμε έξω μπορούμε χωρίς να χρειάζεται ειδική άδεια. Επίσης, υπάρχει σήμανση στους αυτοκινητοδρόμους για μέτρα προστασίας, υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών με SMS καθώς και ιστοσελίδες για τον κοροναϊό στη Βοστωνη και ενημέρωση στο Twitter από το δήμαρχο της πόλης».

-Διακρίνεται κόπωση ή φαινόμενα κατάπτωσης ψυχολογικής λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι; 

-«Όχι».

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι φόβοι που έχουν εμφανιστεί στην κοινωνία μετά την πανδημία;

-«Στο περιβάλλον που ζούμε κυρίως φόβοι για την έλλειψη προστατευτικού υλικού στα νοσοκομεία. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak, οπότε σίγουρα υπάρχει ανησυχία για το πως θα ανταποκριθούν τα νοσοκομεία».

-Ποιό είναι το επίπεδο των παροχών υγείας;  Έχουν όλοι πρόσβαση στο σύστημα  υγείας;  μπορεί να σηκώσει το βάρος της πανδημίας; 

-«Στην Αμερική υπάρχουν πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι ιατρικά. Δεν γνωρίζω τι μέτρα (και αν έχουν παρθεί) για αυτούς. Μέχρι πριν λίγο καιρό, τα τεστ κοροναϊού ήταν παρά πολύ περιορισμένα και γίνονταν μόνο σε συγκεκριμένα μέρη, όμως πλέον γίνονται πολύ περισσότερα τεστ και σε ιδιωτικές κλινικές».

-Τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό ελήφθησαν εγκαίρως ή με χρονοκαθυστέρηση;

-«Το μεγαλύτερο λάθος ενδεχομένως να ήταν στην έλλειψη τεστ εντοπισμού των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα έγινε ένα συνέδριο στη Βοστώνη τέλη Φεβρουαρίου από το οποίο κυρίως ξεκίνησε και η εξάπλωση του ιού στην πόλη».

-Σε  αυτές τις δύσκολες ώρες η Ελλάδα σας λείπει περισσότερο;  όχι μόνο λόγω  της οικογένειας αλλά και της καλύτερης διαχείρισης που έγινε σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη λήψη μέτρων  προστασίας από την πανδημία;

-«Σίγουρα θα προτιμούσα να είμαι στην Ελλάδα αυτό το κρίσιμο διάστημα. Όμως, αυτό δεν είναι εφικτό λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η κατάσταση στη Βοστώνη δεν είναι τόσο δραματική όπως σε άλλες περιοχές στην Αμερική και παραμένω αισιόδοξη ότι σύντομα θα δούμε αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων».