στο πλαίσιο της συνάντησης Μπάιντεν και Ερντογάν

Μία μόνο στιγμή στο πλαίσιο της συνάντησης Μπάιντεν και Ερντογάν, ήταν για να αναδείξει μέσω των συμβολισμών, πως η στάση του Τούρκου Προέδρου όχι έχει αναπροσαρμοστεί πλήρως, αλλά λαμβάνει υπόψη της και όλα τα νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Στη συνάντηση Μπάιντεν και Ερντογάν, ασφαλώς και δεν ήταν εφικτό να υπάρξει χειραψία, όχι λόγω διαπληκτισμών, αλλά λόγω πανδημίας. Στην προσπάθεια του ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος να επιτύχει τον «σωστό» χαιρετισμό της «γροθιάς» κατάφερε να κάνει κάτι το οποίο περισσότερο θύμιζε χειροφίλημα.

Ασφαλώς, η στιγμιαία κίνηση ήταν αρκετή για να τραβηχτεί σχετική φωτογραφία, η οποία και κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, παράλληλα με την ανάλυση για τη σπουδαιότητα των συμβολισμών.

Μπάιντεν και Ερντογάν θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου.

Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει στον πρόεδρο Μπάιντεν το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ωστόσο , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, φρόντισε να «υπενθυμίσει» την σημαντική εμπλοκή της χώρας του στις νατοϊκές επιχειρήσεις και να «διαφημίσει» την αξία της Τουρκίας ως νατοϊκού συμμάχου..

Όπως είναι γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας – ενώ ήδη από τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά πως το περιβάλλον, αλλά και η στάση του δεν τον ευνοούν καθόλου. Οι πολύ καλές σχέσεις μάλιστα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι υποχρέωση του τη δεδομένη στιγμή είναι η «αναδίπλωση» για όσο διάστημα χρειαστεί και μέχρι να ανακτήσει ξανά είτε δυναμική, είτε πλεονέκτημα. Μέχρι τότε πάντως, η Τουρκία αναμένεται να παίζει το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού και να ακολουθεί το … ρεύμα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει λίγο από το πολύ χαμένο έδαφός της.