“Η πανδημία έπιασε τις ΗΠΑ στον ύπνο και κανείς δεν είναι άτρωτος στον ιό”
Κωνσταντίνος Χαριτάκης

Συνέντευξη στην Άννα Κωνσταντουλάκη


Ελεύθεροι πολιορκημένοι είναι οι πολίτες και στην Αμερική, λόγω κοροναϊού.

“Η πανδημία, σε μερικά θέματα μας έπιασε στον ύπνο, δεν θα έπρεπε στην φάση αυτή το σύστημα υγείας να έχει ελλείψεις σε μάσκες, τεστ για τον ιό ή αναπνευστήρες”, λέει στην “Π” ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον Κωνσταντίνος Χαριτάκης ο οποίος μας μεταφέρει το κλίμα αλλά και την παραδοχή του μέσου Αμερικανού ότι κανείς δεν είναι άτρωτος από τον ιό, ακόμη και αν είναι πλούσιοι ή διάσημοι.

Ερωτ.: Πως αντιμετωπίζουν την πανδημία οι Αμερικάνοι, έχουν αλλάξει τις συνήθειες τους, τρομάζουν με τον covid-19;

Απ.: . Ο κόσμος αρχικά αντιμετώπισε το θέμα με σκεπτικισμό. Η Κίνα είναι μακριά και οι Αμερικανοί εμπιστεύονται πολύ το σύστημα υγείας τους. Κάνεις δε περίμενε αυτή την εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το χρηματιστήριο εδώ ήταν ανοδικό μέχρι τέλη Φλεβάρη πάρα τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα και Ευρώπη. Φυσικά, με την ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας ιδιαίτερα στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις, τα πράγματα αλλάξαν άρδην. Μεγάλο ρόλο σε αυτήν την αλλαγή είχε το γεγονός ότι διασημότητες όπως ο Τομ Χανκς οι παίκτες του ΝΒΑ βγήκαν και δήλωσαν θετικοί. Αυτό για το μέσο Αμερικανό σήμανε ότι κάνεις δεν είναι άτρωτος, όσο πλούσιος η διάσημος και αν είναι.

Μας έπιασε στον ύπνο!

Ερωτ. Το σύστημα υγείας πως λειτουργεί σε αυτή την πανδημία;

Απ.: .: Θα περίμενα γρηγορότερα αντανακλαστικά. Σε μερικά θέματα οφείλω να ομολογήσω ότι ο κοροναϊός μας έπιασε στον ύπνο! Από τον Γενάρη ήταν γνωστή η τραγωδία στην Κίνα, δεν θα έπρεπε σε αυτή τη φάση το σύστημα υγείας εδώ να έχει ελλείψεις σε μάσκες, τεστ για τον ιό η αναπνευστήρες. Όλα αυτά θε έπρεπε να είχαν γίνει σταδιακά και να είμασταν έτοιμοι. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν περίμενε ο ιός να είναι τόσο ανθεκτικός και τόσο μεταδοτικός.

Δωρεάν τεστ για όλους κάτι σπάνιο για την Αμερική

Ερωτ.: Γίνονται δωρεάν τεστ, υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού; Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι πλοία-νοσοκομεία θα αναπτυχθούν στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Απ.: Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης έχουν διατεθεί μεγάλα κονδύλια για την διάγνωση και αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Μόλις σήμερα εγκρίθηκε τεστ με αποτελέσματα σε 45 λεπτά και φυσικά είναι δωρεάν για τον οποιοδήποτε (κάτι πολύ σπάνιο για το σύστημα υγείας της Αμερικής…). Το σχέδιο είναι ο προσωπικός ιατρός να κάνει την διαλογή στο τηλέφωνο και ο δυνητικά θετικός ασθενές να οδηγείται σε ένα    drive through ιατρείο, να ανοίγει το παράθυρο και να γίνεται το τεστ. Κάτι σαν McDonalds, αλλά για τον κοροναϊό…

καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα

Φυσικά αυτό το σύστημα μπορεί να δουλέψει σε πόλεις όπως το Χιούστον που ζω εγώ, σε πόλεις όπως στη Νεα Υόρκη που η πλειονότητα δεν έχει αυτοκίνητο στάδια η πλοια-νοσοκομεια θα επιστρατευτούν για αυτό το σκοπό.

Ερωτ. Οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, ο κόσμος έχει πολιορκήσει για αγορές τα σούπερ μάρκετ;

Απ.: Μεγάλες πόλεις όπως ΝΥ, Λος Αντζελες και Σιατλ είναι ουσιαστικά σε καραντίνα και ο κόσμος μένει στο σπίτι. Άλλες όπως το Χιούστον ο περισσότερος κόσμος δουλεύει από το σπίτι και έχουν κλείσει όλα τα μαγαζιά και εστιατόρια, ακόμα και τα κομμωτήρια…

Αρχικά φυσικά υπήρξαν στιγμές πανικού, ουρές στα σούπερ μάρκετ και άδεια ράφια όπως και σε ολόκληρη την υφήλιο. Σε αυτή τη φάση όμως δεν υπάρχει ουσιαστική έλλειψη σε τίποτα και πιθανές ουρές οφείλονται στο γεγονός ότι μόνο μικρός αριθμός πελατών επιτρέπεται στα μαγαζιά για να αποφεύγεται η πολυκοσμία. Έχουν θεσπίσει και ώρες σούπερ μάρκετ για τους ηλικιωμένους ώστε να μπορέσουν και αυτοί να κάνουν τα ψώνια τους με μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού από συμπτωματικούς νέους.

Ερωτ.: Με βάση την ενημέρωση που γίνεται από επίσημες πηγές, τι εικόνα έχετε για το πως θα βιώσει αυτή την πανδημία η Αμερική;

Απ.: Το φαγητό έξω, οι συναυλίες και τα παιχνίδια μπάσκετ, αμερικαν φουτμπολ και μπέιζμπολ εδώ στην Αμερική είναι μεγάλο κομμάτι της κουλτούρας, σε όποια πόλη και να ζεις. Όλα αυτά τώρα έχουν σταματήσει. Ο μέσος Αμερικάνος για όλη του τη ζωή την Κυριακή το μεσημέρι έβλεπε παιχνίδια στην τηλεόραση στο μπαρ η στο σπίτι του με φίλους. Πλέον κανείς δε μπορεί να βγει για φαγητό, δεν υπάρχουν παιχνίδια να δει και ποσό τους έχει κοστίσει αυτό το καταλαβαίνεις καθημερινά από τις συζητήσεις στο νοσοκομείο, στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως και σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς είμαστε «ελεύθεροι πολιορκημένοι». Θέλω να ελπίζω ότι θα περάσουμε αυτή την πανδημία με τις λιγότερα δυνατές απώλειες.