Ο Έλον Μασκ θέλει να αγοράσει το Tik Tok, γράφει το Bloomberg

Μετά το Twitter το οποίο και μετονόμασε σε Χ ο Έλον Μασκ σκέφτεται να κάνει κίνηση προκειμένου να πάρει τα δικαιώματα του Tik Tik στις ΗΠΑ.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Έλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Την περασμένη χρονιά, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ νόμος με βάση τον οποίο ο κινεζικός κολοσσός ByteDance ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει την πλατφόρμα TikTok ως τη 19η Ιανουαρίου, ή αλλιώς η λειτουργία της θα απαγορευόταν στη χώρα όπου μετρά κάπου 170 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Το Tik Tok από την πλευρά του διαψεύδει το δημοσίευμα του Bloomberg. «Δεν μπορεί να αναμένεται από εμάς να σχολιάσουμε καθαρή μυθοπλασία», δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο BBC.

Η υπόθεση έχει φτάσει ως το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, που άκουσε τα επιχειρήματα των δυο πλευρών την Παρασκευή. Η Ουάσιγκτον ερίζει πως θέλει να αποτραπεί ο κίνδυνος κατασκοπείας και χειραγώγησης των Αμερικανών από το Πεκίνο. Η πλατφόρμα και συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων του διαδικτύου επικρίνουν τον νόμο καταγγέλλοντας πως καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

Καθαρή πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ φάνηκε να κλίνει προς την απαγόρευση.

Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η ByteDance έχουν εναντιωθεί ανοικτά στη διακοπή της λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ.

Όμως «ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης για το TikTok στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας εξέτασης για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το ένα από τα οποία προβλέπει εμπλοκή του Μασκ», ανέφεραν πηγές του Bloomberg που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, προκάλεσε γενική κατάπληξη όταν δήλωσε διατεθειμένος να αγοράσει το τότε Twitter το 2022. Έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων ανατροπών, κατέληξε να αποκτήσει την πλατφόρμα έναντι 44 δισεκ. δολαρίων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο την μετονόμασε κατόπιν σε X και την αξιοποίησε για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από τις δωρεές χρημάτων που έκανε στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου.

Σύμφωνα με το σενάριο που συζητείται στην κινεζική κυβέρνηση, το X (…) θα πάρει τον έλεγχο της TikTok US και θα διαχειρίζεται τις δυο εταιρείες μαζί», κατά τις πληροφορίες του Bloomberg.

Στο κείμενο τονίζεται πάντως πως οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη «προκαταρκτικές».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα, είχε αποπειραθεί να απαγορεύσει το TikTok στα τέλη της πρώτης θητείας του, το 2020, επίσης εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας.

Έκτοτε, έχει αναθεωρήσει τη στάση του, διαβεβαιώνει πως έχει «αδυναμία» στην εφαρμογή, που έχει κυρίως νεανικό κοινό.

Πέρα από αυτές που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους, ο Έλον Μασκ είναι συνιδρυτής και ιδιοκτήτης κι άλλων επιχειρήσεων, όπως η xAI, που ειδικεύεται στη λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτή η τελευταία χρειάζεται βουνά φρέσκων δεδομένων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδεώδεις για να τροφοδοτούνται τα μοντέλα της ΤΝ.

Ο επιχειρηματίες εξασφάλισε επίσης μείζονα πολιτικό ρόλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ του εμπιστεύτηκε την αποστολή να βρει τρόπο να εξοικονομήσει τεράστια ποσά περικόπτοντας ομοσπονδιακές δαπάνες και πιθανόν υπηρεσίες, καθώς και να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που και οι δυο τους θεωρούν «υπερβολικές».