Ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Πολιτική Επιστήμη και Τεχνολογία στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ελληνοαμερικανό Μάικλ Κράτσιος για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία στον Λευκό Οίκο.

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που Ντόναλντ Τραμπ και Μάικλ Κράτσιος θα συνεργαστούν. Στην πρώτη θητεία του Ρεπομπλικάνου, ο Ελληνοαμερικανός ήταν επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο.

«Ο Μάικλ Κράτσιος θα είναι ο νέος διευθυντής του Γραφείου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία στον Λευκό Οίκο (OSTP) και βοηθός του προέδρου για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Στην πρώτη θητεία μου, ο Μάικλ είχε επικυρωθεί ομόφωνα από τη Γερουσία ως επικεφαλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λευκό Οίκο. Υπηρέτησε επίσης ως υφυπουργός Άμυνας για την Έρευνα και τη Μηχανική στο Πεντάγωνο και έλαβε το Μετάλλιο Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας. Αποφοίτησε από το Πρίνστον και είναι διακεκριμένος συνεργάτης στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση του.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Κράτσιος ευχαρίστησε τον νέο πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που έδειξε για δεύτερη φορά στο πρόσωπο του.

«Για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια του έθνους μας, πρέπει να απελευθερώσουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και να εξασφαλίσουμε την τεχνολογική κυριαρχία της Αμερικής. Τώρα έχουμε τον πρόεδρο που θα το πραγματοποιήσει. Μια χρυσή εποχή για την αμερικανική καινοτομία βρίσκεται μπροστά», ανέφερε.

Ποιος είναι ο Μάικλ Κράτσιος
Ο Μάικλ Κράτσιος ή αλλιώς ο Μιχαήλ Ιωάννης Κοτσακάς Κράτσιος γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1986 από Έλληνες γονείς με καταγωγή τη Χίο και την Καστοριά.

Αποφοίτησε το 2004 από το Richland North East High School στη Νότια Καρολίνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Princeton, από όπου έλαβε πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και πιστοποιητικό Ελληνικών Σπουδών το 2008.

Επίσης, υπήρξε επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε ως δόκιμος υπάλληλος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και διετέλεσε αρχισυντάκτης και πρόεδρος του περιοδικού Business Today.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στις Barclays Capital και Lyford Group International, ενώ αργότερα ανέλαβε τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στη Clarium Capital Management.

Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως διευθυντής στο Thiel Capital και διευθυντής προσωπικού του επιχειρηματία Πίτερ Τιλ.

Εχει διατελέσει επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Scale AI.

Στον Λευκό Οίκο

Ο Μάικλ Κράτσιος εντάχθηκε στη διοίκηση Τραμπ το 2017 ως Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου για Τεχνολογική Πολιτική.

Το 2019, διορίστηκε Επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (CTO), θέση που επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από τη Γερουσία.

Κατά τη θητεία του, ηγήθηκε πρωτοβουλιών όπως η American AI Initiative για την τεχνητή νοημοσύνη, η εφαρμογή της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την Κβαντική Επιστήμη και η ενσωμάτωση drones στον εναέριο χώρο.

Ηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής για την Αμερικανική Ηγεσία στις Νέες Τεχνολογίες το 2017 και κατεύθυνε τις προσπάθειες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο.

Στο πλαίσιο της πανδημίας, δρομολόγησε το COVID-19 High Performance Computing Consortium για την επιτάχυνση επιστημονικών ανακαλύψεων.

Εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνείς συνόδους, όπως την υπουργική σύνοδο των G7 στο Τορίνο το 2017 και την Ψηφιακή Οικονομική Υπουργική Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή το 2018, υπογραμμίζοντας την ηγετική του θέση στην τεχνολογική πολιτική.

Το 2020, μετακινήθηκε στο Πεντάγωνο, όπου ανέλαβε τον ρόλο του προσωρινού Υφυπουργού Έρευνας και Μηχανικής, επιβλέποντας τεχνολογικές πρωτοβουλίες με προϋπολογισμό 106 δισ. δολάρια, τον μεγαλύτερο στον κόσμο.

Εκεί επέβλεπε επίσης την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, την Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας, τη Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας, την Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης και την επιχείρηση εργαστηρίων του Υπουργείου Άμυνας.

Προώθησε την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων σε ιστορικά μαύρα πανεπιστήμια και ιδρύματα.

Πηγή: newsit.gr