Ο δάγκειος πυρετός απειλεί τον μισό πληθυσμό της Γης

Σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού σε πολλές χώρες, όπως προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ με δεκαπλάσια αύξηση της επίπτωσης παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια, με ταχεία εξάπλωση της νόσου και μεγάλες επιδημίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως τις μεταφέρει ο ΕΟΔΥ, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης βρίσκεται σε κίνδυνο προσβολής από δάγκειο πυρετό με 100.000.000 – 400.000.000 λοιμώξεις ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα τη διετία 2023 – 2024 καταγράφεται «πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων».

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης, εκείνους που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσιμπήματα κουνουπιών τα οποία μολύνονται από άτομα ήδη μολυσμένα από τον ιό.

Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια σε παγκόσμιο επίπεδο με εκατομμύρια κρούσματα και χιλιάδες θανάτους.

Όπως πάντως επισημαίνουν ειδικοί στην Ελλάδα δεν αναμένεται επιδημία της αντίστοιχη της περιόδου 1926-1928.

Τι είναι ο δάγκειος πυρετός, πώς μεταδίδεται

Ο δάγκειος πυρετός και οι νόσοι chikungunya και zika οφείλονται σε ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο µέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti αλλά και -δευτερευόντως- του είδους Aedes albopictus). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν άτομά που είναι ήδη μολυσμένα µε τον ιό.

Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται µε κουνούπια σε παγκόσμιο επίπεδο, µε δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδηµεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, στην Καραϊβική, στην Ασία, στην Αφρική και τον δυτικό Ειρηνικό.