Εμβόλιο στα νοσοκομεία στις αρχές Δεκεμβρίου, λένε βρετανικά ΜΜΕ

Ο αγώνας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αφού διαφαίνονται ελπίδες έγκρισης κάποιου από τα πλέον υποσχόμενα μέχρι τα Χριστούγεννα, αναφέρει ο Guardian.

Όμως υπάρχουν και άλλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στις επόμενες εβδομάδες.

Τα φαβορί

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δημοσιευθούν τα πρώτα στοιχεία που θα δείξουν αν κάποιο από τα εμβόλια πραγματικά λειτουργεί. Όλος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα, ελπίζοντας ότι κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα είναι σε θέση να περιορίσει τους θανάτους και την οικονομική καταστροφή που έφερε η πανδημία του κοροναϊού.

Θα μπορούσε να είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna ή της Pfizer και της γερμανικής BioNTech.

Και τα τρία έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές για το τελευταίο στάδιο των δοκιμών ή βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό.

Κάποια στιγμή εντός του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου, οι ανεξάρτητες εποπτικές επιτροπές τους θα αποκαλύψουν τα μυστικά δεδομένα για το αν οι εθελοντές που έλαβαν τα πραγματικά εμβόλια είναι λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις κοροναϊού.

«Μπορώ να καταλάβω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, από τη στιγμή που όλοι περιμένουν απελπισμένα το τέλος των lockdown και την επιστροφή στις κανονικές τους ζωές. Έτσι πιάνονται από την παραμικρή πληροφορία», λέει στον Guardian η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της βρετανικής ομάδας εργασίας για τα εμβόλια.

Πιστεύει ότι βάσει των συμφωνιών που έχει συνάψει, η Βρετανία θα μπορούσε να έχει εμβόλιο ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα.

«Θα πρέπει να έχουμε αρκετά κρούσματα για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να το εγκρίνει η Ρυθμιστική Επιτροπή. Αν συμβούν όλα αυτά, τότε είναι πιθανό να έχουμε εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα».

«Όμως ξέρετε, έχω δηλώσει στο παρελθόν ότι η πιθανότητα είναι μικρή, και πράγματι πιστεύω ότι είναι μικρή. Έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουμε τα απαραίτητα στοιχεία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απίθανο».

Δοκιμές τρίτης φάσης

Στις τελικές δοκιμές, με τη συμμετοχή ακόμη και 50.000 ατόμων, οι μισοί λαμβάνουν το πειραματικό εμβόλιο και οι άλλοι μισοί κάτι άλλο. Οι δοκιμές είναι τυφλές. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει λάβει τι.

Οι κωδικοί που ορίζουν ποιοι εθελοντές έχουν εμβολιαστεί κανονικά βρίσκονται σε μυστικά αρχεία υπολογιστών, μέχρι αρκετοί συμμετέχοντες στις δοκιμές να κολλήσουν τον ιό.

Τότε ανεξάρτητοι ερευνητές ελέγχουν ποιο φάρμακο έλαβαν οι ασθενείς.

Ελπίζουν ότι οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – όσοι κολλήσουν κοροναϊό, θα έχουν λάβει το εναλλακτικό φάρμακο.

Αν και οι εθελοντές πρέπει να ακολουθούν κανονικά τα μέτρα πρόληψης – ή και να ζουν σε περιοχές με χαμηλή μετάδοση κοροναϊού – η ενδιάμεση ανάλυση ενδέχεται να είναι έτοιμη σύντομα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι τρεις εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσουν να εξετάζουν τα στοιχεία όταν τα δείγματα των λοιμώξεων θα παραμένουν ακόμη μικρά.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Moderna έχει αναφέρει ότι θα ρίξει μια πρώτη ματιά όταν έχει 53 κρούσματα κοροναϊού μεταξύ των συμμετεχόντων της και ξανά στα 106. Η AstraZeneca θα ξεκινήσει στα 75.

Η Pfizer θα περιμένει μόνο μέχρι τα 32 και θα επαναλάβει την εξέταση των στοιχείων στα 62, 92 και 120 κρούσματα. Αναμένεται ότι θα είναι και η πρώτη εταιρεία που θα τα ανακοινώσει. Αρχικά, σκόπευε να ξεκινήσει την ανάλυση από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη αρχίσει, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν έχει αρκετά κρούσματα.