Ήταν τρομακτικά απλό για τον Dominique Pelicot να βρει άντρες πρόθυμους να βιάσουν τη γυναίκα του, Gisele, όπως είπε στην αστυνομία. Αρκούσε να ανοίξει τον υπολογιστή του και να πιάσει κουβέντα με αγνώστους σε διάφορες πλατφόρμες.
Εκείνη που του εξασφάλισε πρόσβαση στους βιαστές έχει κλείσει, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όπως αυτό που συντάραξε τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο.
Το CNN εξασφάλισε από τις αρχές τα ενοχοποιητικά μηνύματα του Dominique Pelicot και των συνεργών του. Σύμφωνα με το νέο ρεπορτάζ του, ο 72χρονος βιαστής χρηστιμοποιώντας ψευδώνυμα είχε γίνει μέρος μιας διαδικτυακής κοινότητας όπου η σεξουαλική κακοποίηση είχε κανονικοποιηθεί.
Το αμερικανικό μέσο δημοσιεύει μηνύματα που ο Pelicot αντάλλασσε με άλλους άντρες όπως:
«Την πηγαίνεις στον γιατρό για εξετάσεις; Σίγουρα είναι καθαρή;», «Δεν έχει υποψιαστεί τίποτα η γυναίκα σου;», «Είσαι σαν κι εμένα, σου αρέσει να βιάζεις».
Ο Dominique Pelicot χρηστιμοποιώντας ψευδώνυμα είχε γίνει μέρος μιας διαδικτυακής κοινότητας όπου η σεξουαλική κακοποίηση είχε κανονικοποιηθεί.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Pelicot, όπως έχει καταθέσει, δεν είχε ιδέα για τη δράση του συζύγου της, ο οποίος τη νάρκωνε και κατόπιν προσκαλούσε αγνώστους στο σπίτι τους να τη βιάσουν. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν εκείνη παραπονέθηκε στον γιατρό της για κενά μνήμης και πόνο στην περιοχή της λεκάνης. Η ενοχή του συζύγου της αποκαλύφθηκε αφού εκείνος συνελήφθη, τον Σεπτέμβριο του 2020, να βιντεοσκοπεί, μέσα σε σουπερμάρκετ, γυναίκες που φορούσαν φούστα. Όταν το κινητό του περιήλθε στην κατοχή της αστυνομίας, βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο από τους βιασμούς της επί πενήντα χρόνια συντρόφου του.
Παρόλο που πολλοί από τους κατηγορούμενους έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι πως δεν γνώριζαν πως απουσίαζε η συναίνεση της γυναίκας, ο Dominique Pelicot είπε στο δικαστήριο: «Είμαι βιαστής, όπως και όλοι οι άλλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα».
Ένα από τα ζητήματα που αναδεικνύει αυτή η υπόθεση είναι το πώς έχει εξελιχθεί η σεξουαλική βία στην ψηφιακή εποχή, όπου είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να εντοπίσει υποψήφια θύματα αλλά και πρόθυμους συνεργούς.
Ένα από τα ζητήματα που αναδεικνύει αυτή η υπόθεση είναι το πώς έχει εξελιχθεί η σεξουαλική βία στην ψηφιακή εποχή, όπου είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να εντοπίσει υποψήφια θύματα αλλά και πρόθυμους συνεργούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατφόρμα όπου δρούσε ο Pelicot, Coco.fr, που είχε λανσαριστεί ως site γνωριμιών, στο peak της, το 2023, δεχόταν 778.000 επισκέψεις τον μήνα στα chatroom της, όπου δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στο περιεχόμενό τους, ακόμα και αν οι συζητήσεις αφορούσαν παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες. Πολλοί χρήστες της πλατφόρμας ισχυρίζονται ότι σε ραντεβού που κανόνισαν μέσω αυτής δέχτηκαν επιθέσεις, ενώ τουλάχιστον δύο δολοφονίες στη Γαλλία έχουν συνδεθεί με γνωριμίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί.
Κάποιες γαλλικές μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της πλατφόρμας ήδη από το 2013 αλλά τώρα, μετά την αναστολή της λειτουργίας της, επισημαίνουν ότι, απουσία ενός ρυθμιστικού πλαισίου, άλλες θα πάρουν τη θέση της. Για παράδειγμα ο δικηγόρος Mathias Darmon, συνεργάτης της ΜΚΟ «Innocence en danger», σχολίασε στο CNN ότι είναι προφανές πως όταν κλείνει μια τέτοια πλατφόρμα «εμφανίζονται άλλες, ίσως ακόμα και δεκάδες, για να την αντικαταστήσουν».
Ο δικηγόρος Mathias Darmon, συνεργάτης της ΜΚΟ «Innocence en danger» σχολίασε στο CNN ότι είναι προφανές πως όταν κλείνει μια τέτοια πλατφόρμα «εμφανίζονται άλλες, ίσως ακόμα και δεκάδες, για να την αντικαταστήσουν».
Μάλιστα το CNN, αφού συγκέντρωσε σχεδόν 6.000 μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μόλις σε 24 ώρες σε μια ιστοσελίδα με παρόμοια λειτουργία με την Coco, διαπίστωσαν μοτίβα που παραπέμπουν στις συνομιλίες μεταξύ του Dominique Pelicot και άλλων βιαστών.
Τα 3/4 από αυτά προέρχονται από λογαριασμούς που φαίνεται να ανήκουν σε άντρες. Για παράδειγμα, πολλοί από αυτούς μοιράζονται διαδικτυακά φωτογραφίες των συντρόφων τους χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους. Κάποιοι επιδιώκουν να μεταφέρουν τις συζητήσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς, για παράδειγμα, στο Skype ή το Snapchat.
Το Snapchat αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN το ενδεχόμενο οι χρήστες του να μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες χωρίς τη συγκατάθεση του εικονιζόμενου ή της εικονιζόμενης. Με τη σιωπή του απάντησε και το Skype, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να οργανώνονται βιασμοί μέσα από ανταλλαγή μηνυμάτων στην πλατφόρμα του.