Τεράστιες περιπλοκές και κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης ενδέχεται να δημιουργήσει η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις με πυρά σε δύο περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου: ανατολικά της Κύπρου και δυτικά της Μεγαλονήσου, σε μια περιοχή στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που περιλαμβάνει και τη ζώνη όπου το Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.
Το ανησυχητικό είναι ότι για τη διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων πλοίων του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μόσχα ζήτησε την έκδοση Navtex από την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας ότι στις περιοχές των ασκήσεων το δικαίωμα ενημέρωσης των ναυτιλλομένων ανήκει στην Τουρκία. Πρόκειται για μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας όπου η Ρωσία εμφανίζεται να παίρνει ξεκάθαρα το μέρος της Τουρκίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, διευκολύνει τη Ρωσία να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στάση του ΝΑΤΟ
Την επομένη της επίσημης αποκάλυψης ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να απολογηθεί αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Είναι τουλάχιστον ιδιότυπο αυτό που συμβαίνει, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ -η Τουρκία εν προκειμένω- να εκδίδει NAVTEX για ασκήσεις για λογαριασμό της Ρωσίας. Αν μάλιστα και τουρκικά πολεμικά πλοία ή άλλα μέσα λάβουν μέρος στα ρωσικά παίγνια, τότε θα πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την πρόσφατη τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό.
Οσο κι αν δικαιώνονται εκείνοι που θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν ένα είναι το γεγονός: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είναι επικεφαλής αλλά εκτελεστικό όργανο του συμβουλίου των αντιπροσώπων των χωρών μελών της Συμμαχίας. Και με δεδομένο ότι στο ΝΑΤΟ ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας για τη λήψη των αποφάσεων, ακόμη και αν οι 25 αντιπρόσωποι χωρών μελών ζητούσαν επιτακτικά να καταδικαστεί η τουρκική παραβατικότητα, είναι δεδομένο ότι ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας θα έθετε βέτο μπλοκάρωντας τη λήψη απόφασης κατά της Τουρκίας.
Η ρωσική πρόκληση
Την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν την πώληση -non lethal weapons- στη Κύπρο, η κίνηση της Ρωσίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση ναυτικών γυμνασίων στην Ανατολική Μεσόγειο με την συνδρομή της Τουρκίας δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από την πρόθεσή του να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή.
Ιδίως μετά την αμερικανική παρότρυνση «κάντε διάλογο, συζητήστε και βρείτε τα» που διατυπώθηκε προς την Ελλάδα και την Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η ρωσική παρέμβαση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Εάν στο μείγμα προστεθούν και οι καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να γίνει εκρηκτική.