Ο κ. Τσαβούσογλου

Όρους προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βάζει η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά το άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου εξήγησε ότι Άγκυρα εγείρει το ζήτημα των φερόμενων σχέσεων των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, ενώ αξιώνει την άρση του εμπράγκο εξαγωγής οπλικών συστημάτων όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά από το σύνολο των μελών της Συμμαχίας.

«Ως Τουρκία πάντα είμαστε υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών πυλών του ΝΑΤΟ. Εκφράσαμε ξεκάθαρα γιατί είμαστε εναντίον αυτών των δύο χωρών που έχουν συνομιλίες με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα μέλη του PKK και YPG και κυρίως την Σουηδία που δίνει βοήθεια οπλικών συστημάτων.

Πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη στάση τους. Δεν είναι αρκετό να μας λένε πως το PKK είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων» σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας: «Μας ήρθε η πρόταση ”να γίνει μια ομάδα εργασίας για τις θέσεις σας”.

Εμείς εξηγήσαμε τους λόγους που η τουρκική κοινή γνώμη είναι εναντίον της ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Και τονίσαμε πως πρέπει να ικανοποιηθεί η τουρκική κοινή γνώμη. Να δούμε το επόμενο διάστημα τι εγγυήσεις θα μας δώσουν. Εμείς ξεκαθαρίσαμε τις προσδοκίες μας και στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ αλλά και στη συνάντηση μας με τις δυο αυτές χώρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας συνεχίζει τις προβοκατόρικες δηλώσεις της και δεν είναι εποικοδομητική, παρόλο που το είπαμε πρχθες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας είναι που συγκρατημένος, λέει πως μπορεί να βρεθεί λύση, τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα και δεν μιλάει ξεκάθαρα αν μπορούν ή δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα».

Δεν ανησυχούν Μπλίνκεν και  Στόλτενμπεργκ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, πάντως, μετά το πέρας των προχθεσινών διεργασιών δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος.

Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…). Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Με τη σειρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθ- εσε ο υπουργός.