Σήμερα καταθέτουν επίσημα αίτημα για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία
Σήμερα καταθέτουν επίσημα αίτημα για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία

Σήμερα καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, σύμφωνα με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η απόφαση πάντως έχει προκαλέσει προβληματισμό, κυρίως λόγω των αρνήσεων της Τουρκίας να δεχθεί την είσοδο των χωρών στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Νορβηγός πάντως απέφυγε να επεκταθεί.

Πιστή στη λογική του παζαριού πάντως η Τουρκία, επανέρχεται στο θέματα δηλώνοντας «ναι μεν αλλά…» και βάζοντας τρεις όρους για να δεχθούν την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική των ανοικτών θυρών, δεν είναι αντίθετη στην επέκταση της συμμαχίας αλλά είναι αντίθετη προς την στήριξη που προσφέρουν οι συγκεκριμένες χώρες στην τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου και δήλωσε έτοιμος να ξανασυναντηθεί μαζί τους, με αυτή τη συνάντηση να γίνεται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα.