ORUC REIS Ερντογάν
“Μαστίγιο και καρότο” από τον Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν με σημερινές του δηλώσεις επανέλαβε την ρητορική της Άγκυρας για διάλογο δίχως τετελεσμένα, ενώ έδωσε τη δική του εξήγηση για την αποχώρηση του Oruc Reis.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε, όμως ενστάσεις για το πλαίσιο του διαλόγου.

«Δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με τον κ. Μητσοτάκη. Το τι θα συζητήσουμε και σε ποιο πλαίσιο είναι αυτό που έχει σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι η απόσυρση του Oruc Reis είναι δείγμα αποκλιμάκωσης, σπεύδοντας, παράλληλα να ξεκαθαρίσει ότι η αποστολή του ερευνητικού πλοίου δεν σταματά εδώ.

«Η απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι για συντήρηση κάτι σημαίνει. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, αυτό κάνουμε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι σεισμικές μας έρευνες θα σταματήσουν. Όταν τελειώσουν ο εργασίες συντήρησης το πλοίο θα επιστρέψει στις εργασίες του» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ε.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία να θέτει κανόνες»

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση σε υψηλούς τόνους από τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κούνησε το δάχτυλο προς την Ε.Ε. σημειώνοντας ότι «δεν έχει  τη δικαιοδοσία να θέτει κανόνες, να αλλάζει τους κανόνες, να αποφασίζει τα σύνορα [στην Ανατολική Μεσόγειο]… Οι Ελληνες γείτονες μας είναι απρόθυμοι και καθυστερούν θέτοντας προϋποθέσεις. εμείς υποστηρίζουμε αυτές τις συναντήσεις [στο ΝΑΤΟ] μέχρι το τέλος».

Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε επίσης την επιθετική ρητορική κατά του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο προχθές ο Ερντογάν χαρακτήρισε ανίκανο φιλόδοξο. «Ο κ. Μακρόν ρίχνει λάδι στη φωτιά… Αυτό καθυστερεί την επίλυση των προβλημάτων. Προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του Ναπολέοντα, που πέθανε πριν δυο αιώνες, αλλά όλοι βλέπουμε ότι δεν τον παίρνει», σχολίασε σήμερα ο Ακάρ.

Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καλεί την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως επισημαίνει «η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Πέτσας: Ενεργοποίηση κυρώσεων αν είναι προσχηματική η αποκλιμάκωση

Σε συνέντευξή του στο OPEN,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική αυτή η αποκλιμάκωση και να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές».

«Από τη διαδικασία του Βερολίνου, από τη συνάντηση Καλίν, Σουρανή, Χέκερ, αυτό το οποίο συζητούσαμε είναι πώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό  να ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε. Και αυτό γιατί θα είναι πισωγύρισμα αν ξεκινήσουν χωρίς σωστή προετοιμασία και μετά διακοπούν. Είναι γνωστή η θέση μας. Δεν συζητούμε τίποτα άλλο», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε σήμερα έτοιμοι να γίνει μια τέτοια επικοινωνία. Θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το ζήτημα των κυρώσεων είπε «μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ στην ενεργοποίηση.  Πρέπει όμως να υπάρχει μία αξιόπιστη απειλή».

«Αν είναι προσχηματικό αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία τις τελευταίες 10-15 μέρες τότε οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να οδηγεί σε κάποιας μορφής ενεργοποίηση των κυρώσεων», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.