Επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για το όνομα. Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν πήραν μέρος στη συνεδρίαση.
Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προβλέπεται η επικοινωνία της Ελλάδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο θα ενημερώσει ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λέγοντάς του ότι υποστηρίζει την πρόσκληση της Συμμαχίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της.
Στις 25 και 26 Ιουνίου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και στις 28 και 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Στη συνέχεια η συμφωνία θα αποσταλεί στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος θα πρέπει σε διάστημα επτά ημερών να την υπογράψει.
Σε περίπτωση που αρνηθεί και ασκήσει βέτο, όπως έχει δηλώσει, η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (61 ψήφοι). Τότε θα αποσταλεί και πάλι στον πρόεδρο των Σκοπίων, ο οποίος πλέον θα έχει την υποχρέωση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να την υπογράψει.
Άγρια κόντρα Ζάεφ-Ιβανόφ
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, μετά τις δηλώσεις του ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για αποπομπή του Ιβανόφ σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν υπογράψει τη συμφωνία. «Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος.
Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της» ανέφερε ο Ζάεφ.
Ο πρόεδρος Ιβανόφ «σήκωσε το γάντι» λέγοντας «η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις».