Μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έπειτα από αναμονή ημερών, ανακοίνωσε την απόφασή του για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναγνωρίζοντας ότι έχει τη δικαιοδοσία να απαιτήσει τη λήψη επειγόντων μέτρων, αποδέχθηκε την προσφυγή και αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιεσδήποτε ενέργειες των δυνάμεων οδηγούν σε γενοκτονία, αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ωστόσο, δεν ζητά τερματισμό του πολέμου και κατάπαυση πυρός.

Απαιτεί από το Ισραήλ:

  • Να λάβει όλα τα μέτρα για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας
  • Να αποτρέψει και να τιμωρήσει άμεσα και δημόσια προτροπές σε πράξεις γενοκτονίας
  • Άμεσα να διευκολύνει την παροχή επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και βασικών υπηρεσιών
  • Να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων τα οποία σχετίζονται με τις κατηγορίες που αναφέρει στην προσφυγή της η Νότιος Αφρική.

Τα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδια με αυτά που ζητά στην προσφυγή της η Νότιος Αφρική, εξήγησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που απαίτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι στρατιώτες του και οι πολίτες του τηρούν τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και να αναφερθεί στο Δικαστήριο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, όπου θα πρέπει να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του δικαστηρίου.

«Πώς παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός;», αναρωτήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Και πρόσθεσε: «Αν διαβάσετε την εντολή, μόνο εφαρμόζοντας κατάπαυση του πυρός».

Νετανιάχου: «Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας»

Οργίλη ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι μεν το Ισραήλ δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την κατηγορία περί γενοκτονίας «εξωφρενική», υποστηρίζοντας ότι «όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Και πρόσθεσε ότι «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χλεύασε την απόφαση με ανάρτησή του στο Χ, γράφοντας «Χάγη και κουραφέξαλα».

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Ν’ αποτρέψει τη γενοκτονία ζητά το Διεθνές Δικαστήριο από το Ισραήλ
Χαμάς: «Αναγκάστε το Ισραήλ να εφαρμόσει τη δικαστική εντολή»

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου η Χαμάς. Όπως είπε το υψηλόβαθμο στέλεχός της Σάμι Αμπού Ζούχρι, οι εντολές του προς το Ισραήλ «συμβάλλουν στην απομόνωση του Ισραήλ και στην αποκάλυψη των εγκλημάτων του στη Γάζα».

«Ζητούμε να εξαναγκαστεί η κατοχή να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», τόνισε.

Από τη δική της πλευρά, η παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα μέτρα, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μάλικι, να σημειώνει ότι «οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου». Και πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή Αρχή καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν.

Γιατί δεν ζητά κατάπαυση πυρός

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν μπορούσε να διατάξει κατάπαυση πυρός, εξήγησε, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, το Δικαστήριο σταμάτησε εκεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση κάθε ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα θα παραβίαζε τη διεθνή νομοθεσία από την έκδοση της απόφασης και μετά.

Όπως είπε, η εκδίκαση της προσφυγής περί γενοκτονίας «πιθανότατα θα πάρει χρόνια, επομένως, εάν το Δικαστήριο έλεγε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τελείως τις επιχειρήσεις του θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα, χωρίς ορατή διέξοδο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πάντως, πρόκειται για «πολύ σημαντική απόφαση» και πιθανότατα η μοναδική που θα μπορούσε να πάρει το Δικαστήριο στην παρούσα φάση. Μάλιστα τη χαρακτήρισε «σε κάθε περίπτωση ιστορική», διότι «είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ μηνύεται στη Χάγη».