ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΛΙΝΚΕΝ Αιματοβαμμένοι… ακτιβιστές στο Κογκρέσο ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ζήτησαν από τους Αμερικανούς βουλευτές να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Ωστόσο η ακρόαση στο Κογκρέσο διακόπηκε κατ΄ επανάληψη από διαδηλωτές που αποδοκίμασαν τους υπουργούς για την υποστήριξη αυτού που αποκάλεσαν «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν και ο Όστιν κατέθεταν στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας σχετικά με το αίτημα του Μπάιντεν για 106 δισ. δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσει φιλόδοξα σχέδια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

Τι ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν

Προβάλλοντας το επιχείρημα πως η υποστήριξη των εταίρων των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια, ο Μπάιντεν ζήτησε 61,4 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, περίπου τα μισά από τα οποία θα δαπανηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα όπλων που είχαν εξαντληθεί λόγω της παροχής προηγούμενης υποστήριξης για το Κίεβο.

Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης 14,3 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, 9 δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια (στην οποία συμπεριλαμβάνεται αυτή για το Ισραήλ και τη Γάζα), 13,6 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, 4 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια και κυβερνητική χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές προσπάθειες της Κίνας στην Ασία.

Επεισόδια στην ακρόαση

Κατά την έναρξη της ακρόασης, αντιπολεμικοί διαδηλωτές ύψωσαν τα βαμμένα με κόκκινη μπογιά χέρια τους στον αέρα. Η αστυνομία του Καπιτωλίου τους απομάκρυνε στη συνέχεια από την αίθουσα αφού φώναξαν συνθήματα όπως «Κατάπαυση του πυρός τώρα!», «Προστατέψτε τα παιδιά της Γάζας!» και «Σταματάτε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία».

Ο Μπλίνκεν δεν απάντησε στους διαδηλωτές, όταν ρωτήθηκε όμως αργότερα για το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός, είπε πως αυτό θα βοηθούσε μόνο στην ανασύνταξη της Χαμάς. Μια παύση, ωστόσο, για ανθρωπιστικούς λόγους μπορεί να εξεταστεί.