Βερολίνο

Σοβαρές αποκαλύψεις της Corriere Della Sera για το μπρα ντε φερ μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου, Κιέβου και Μόσχας, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης.

Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα η Γερμανία μπλοκάρει το πακέτο 9 δισ. ευρώ που αποτελεί την βασική πηγή βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Corriere Della Sera.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το μεγάλο αδιέξοδο, το οποίο επιβεβαιώνεται από αρκετούς πρωταγωνιστές σε Βρυξέλλες και Κίεβο, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποπέμψει με ακραίο τρόπο τον πρεσβευτή του στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι ανησυχίας για τον Ουκρανό πρόεδρο τις τελευταίες ώρες, καθώς υπάρχει η υποψία ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει μερικές κυρώσεις κατά της Μόσχας ώστε να μπορέσει να ανακτήσει πρόσβαση σε αυξημένες ροές φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream.

Όπως σημειώνει η Corriere Della Sera και τα δύο ζητήματα δημιουργούν ένταση μεταξύ του Κιέβου και των Βρυξελλών, ενώ δεν υπάρχει στον ορίζοντα λύση. Η γερμανική αντίθεση στο πακέτο βοήθειας δεν φαίνεται να συνδέεται με την ενεργειακή κρίση, οπότε μάλλον δεν αποτελεί προσπάθεια του Βερολίνου να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα. Ωστόσο τα εμπόδια που βάζει η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν μεγάλα.

Το πλάνο της «βοήθειας» περιλαμβάνει δάνεια προς το Κίεβο με 25ετή ορίζοντα αποπληρωμής και ουσιαστικά χωρίς τόκο, χάρη στα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Επιτροπή από την έκδοση χρέους, εγγυημένου από τα κράτη-μέλη. Όμως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος και πιο σταθερός εγγυητής αυτής της μορφής του ευρωομολόγου είναι αντίθετη, παρά τη συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν συμφωνεί με το νέο ευρωομόλογο, μετά τα ποσά που ξοδεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρωσογερμανικό μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο. Η Gazprom έχει ήδη ανακοινώσει ότι η παροχή από τον Nord Stream μειώνεται κατά 60% και αναμένεται να μειωθεί στο 90% το επόμενο δεκαήμερο. Η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες επειδή λείπει μια συγκεκριμένη τουρμπίνα της Siemens, η οποία έχει σταλεί για επισκευή και δεν έχει επιστρέψει εξαιτίας των κυρώσεων.