Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποιεί περιοδεία στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή με τελευταία στάση την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε για περίπου τρεις ώρες με τον Τούρκο ομόλογό του, πριν αναχωρήσει για το Τόκιο. Σύμφωνα με την Hurriyet, που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν την ανάγκη να εργαστούν από κοινού για τη λύση των δύο κρατών.

Από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μίλησαν για βήματα που θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. «Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι θα ληφθούν σημαντικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας θα φθάσουν στη Γάζα» ισχυρίστηκε.

«Γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος για τους αθώους αμάχους» είπε ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ και υποστήριξε πως αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν έχει επεκταθεί στη περιοχή και πως γίνονται σημαντικές συναντήσεις με τις χώρες στην περιοχή για να υπάρξουν δίκαιες συνθήκες και για να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος «για να προχωρήσουμε».

Επίσης, επανέλαβε ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια και αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα των ομήρων αλλά και σε αυτό της εξτρεμιστικής βίας από Ισραηλινούς Εβραίους εποίκους, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. «Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις και παρακολουθούμε στενά το θέμα» είπε.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν πως ο Χακάν Φιντάν τόνισε στον ομόλογό του ότι θα πρέπει να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να στοχεύει και να εκτοπίζει αμάχους στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τεθεί άμεσα σε ισχύ πλήρης εκεχειρία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Τηλεφωνική συνομιλία με Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της «τρομοκρατίας» της Χαμάς, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.