«Βρίσκομαι στην Ελλάδα τη στιγμή του εθνικού πένθους που είναι και ευρωπαϊκό πένθος» ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής.
«Υποδέχεστε κάποιον που είναι οικογενειάρχης και, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, συγκλονίστηκα από τις σκηνές στην Αττική, ιδιαίτερα στο Μάτι, και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια και του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και όλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εκφράσω την αλληλεγγύη της» είπε ο κ. Μπαρνιέ και προσέθεσε: «Δεν ξεχνάω και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα το 1999 με τον μεγάλο σεισμό, τις πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο το 2007.
Αυτές οι καταστροφές που πλήττουν και ολοένα και πιο σοβαρά και άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι όλες φυσικές καταστροφές. Πέραν όμως της αλληλεγγύης υπάρχουν και τα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε για να μην επαναληφθούν αυτές οι τραγωδίες, υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να πάρουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Μπαρνιέ αποκάλυψε ότι μετά τους σεισμούς της Αθήνας το 1999 είναι εκείνος που πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι επανορθώσεις.
Λαμβάνοντας δε υπόψη το μέγεθος της τραγωδίας και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι υπάρχουν συνθήκες που δεν μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει και γι΄αυτό πρέπει όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους για την αγορά μέσων όπως για παράδειγμα σκαφών καναντέρ που θα είναι από κοινού η χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.