Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης από τα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total.
H ExxonMobil που συμμετέχει με ποσοστό 40% στην παραχώρηση των δύο οικοπέδων σκέφτεται ήδη να αποχωρήσει, ακολουθώντας μια γενικότερη και κοινή στρατηγική των μεγάλων εταιρειών, που στρέφονται ήδη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πιο «πράσινες επιλογές».
Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός εξαιτίας των εξελίξεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει διαδικασίες ερευνών για υδρογονάνθρακες. Όσο κι αν το νέο πρόγραμμα που θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, φαίνεται πως βρίσκεται εκτός κάδρου τροχιάς των εταιρειών, που πλέον αναζητούν άλλες λύσεις για την ανάπτυξή τους.
Στο μεταξύ βέβαια, η Ελλάδα και η Ευρώπη κινούνται στην κατεύθυνση απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οπότε υπ’ αυτή την έννοια είναι πιθανό να γίνουν και βεβιασμένες κινήσεις. Γι’ αυτό και ήδη γίνεται επεξεργασία του εναλλακτικού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο οι έρευνες στην Κρήτη θα συνεχιστούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία συμμετέχουν με 20% στην παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι τα πλέον υποσχόμενα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.