Σειρά στο μπαράζ των απειλών προς τη Χαμάς, μετά την ανακοίνωση του ισλαμιστικού κινήματος ότι θα αναβάλλει την προγραμματισθείσα για το Σάββατο νέα απελευθέρωση ομήρων, αν δεν τηρηθούν από πλευράς Τελ Αβίβ οι όροι της συμφωνίας για εκεχειρία, πήρε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς, απειλώντας και αυτός από την πλευρά του την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα με επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας εάν το παλαιστινιακό κίνημα δεν απελευθερώσει ομήρους μέχρι το Σάββατο, λέγοντας πως «θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως, όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ».
«Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους, τότε δεν υπάρχει συμφωνία και υπάρχει πόλεμος», είπε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κέντρο διοίκησης της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού.
Ο ισραηλινός υπουργός παράλληλα τόνισε ότι ενδεχόμενες νέες μάχες στη Γάζα «θα διαφέρουν ως προς την έντασή τους σε σύγκριση με αυτές πριν από την κατάπαυση του πυρός και δε θα σταματήσουν μέχρι τη συντριβή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ θα επιτρέψουν επίσης την υλοποίηση του οράματος του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για τη Γάζα», αναφερόμενος με σαφήνεια στο σχέδιο του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα να θέσει τη Λωρίδα της Γάζας υπό αμερικανικό έλεγχο, να εκτοπίσει τους 2,2 εκατ. Παλαιστινίους κατοίκους εκεί και να χτίσει μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Ενάντια σε αυτό το άκρως επεκτατικό σχέδιο Τραμπ, η Χαμάς κάλεσε σήμερα σε «πορείες αλληλεγγύης σε όλον τον κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο.
«Εμείς (…) καλούμε τον λαό μας, το αραβικό και μουσουλμανικό έθνος, καθώς και τους ελεύθερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, να κατέβουν μαζικά στον δρόμο για πορείες αλληλεγγύης» από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Ο στόχος είναι να καταγγελθούν «τα σχέδια εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού μας από τη γη του», πρόσθεσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στην ανακοίνωσή του.
Δεν υποκύπτει στις απειλές, απαντά η Χαμάς
Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κρέμεται πλέον από μια κλωστή και εν μέσω απειλών από Ισραήλ, ΗΠΑ, Χαμάς καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από μεσολαβήτριες χώρες για να διασωθεί η συμφωνία και να αποτραπεί η επιστροφή στις εχθροπραξίες.
Η Χαμάς πάντως, δηλώνει ότι «δε θα δεχτεί» «απειλές» από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα δεχθούμε τον τόνο των αμερικανικών και ισραηλινών απειλών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κάσεμ σε ανακοίνωση, σημειώνοντας παράλληλα πως «το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ώστε (οι όμηροι) να απελευθερωθούν».
Ισλαμικός Τζιχάντ: Στο χέρι του Νετανιάχου η μοίρα των ομήρων
Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης στον χειμαζόμενο θύλακα, του Ισλαμικός Τζιχάντ, που κρατά κι αυτή Ισραηλινούς ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, δήλωσε ότι η μοίρα αυτών των ομήρων εξαρτάται από τις ενέργειες του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Ο μόνος τρόπος για να πάρουν πίσω ομήρους και η σταθερότητα να επιστρέψει είναι μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισλαμικός Τζιχάντ με ανάρτηση στο Telegram.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν επέμεινε σε επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή θα πρέπει να γίνονται στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Εξάλλου, τα ΗΑΕ απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι και να στερηθούν τα «αναφαίρετα δικαιώματά τους».
Όλα τα βλέμματα στο Κάιρο
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας και επανέναρξης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ καταβάλλουν προσπάθειες να «σωθεί» η συμφωνία μετέδωσε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο al Qahera, επικαλούμενο αιγυπτιακή πηγή.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα Τετάρτη στο Κάιρο για συνομιλίες για την εκεχειρία, με έναν αξιωματούχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να δηλώνει ότι η αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει «να βάλει τέλος στην κρίση».
«Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έφτασε στο Κάιρο και ξεκίνησε συζητήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους, για να δοθεί συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε το κίνημα σε ανακοίνωσή του.
Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αντιπροσωπεία «θα συζητήσει τρόπους για τον τερματισμό της τρέχουσας κρίσης και θα διασφαλίσει τη δέσμευση (του Ισραήλ) στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με μεσολαβητές. «Μας διαβεβαίωσαν οι μεσολαβητές ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πιεστεί (το Ισραήλ) να σεβαστεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός», είπε.
Ξένος διπλωμάτης με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, «βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ και τη Χαμάς, για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα ζητήματα και να διασφαλίσουν ότι και οι δύο πλευρές θα σεβαστούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων».
Νωρίτερα σήμερα, το παλαιστινιακό κίνημα εξήρε Ιορδανία και Αίγυπτο που απέρριψαν το σχέδιο «εκτοπισμού» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Κοινό μέτωπο από Αίγυπτο και Ιορδανία υπέρ των Παλαιστινίων
Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα τόνισαν σήμερα την «ενότητα» των θέσεων των χωρών τους αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της συνάντησης στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Ιορδανού βασιλιά και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ενότητα των θέσεων της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τη συνέχιση της απελευθέρωσης ομήρων και αιχμαλώτων και τη διευκόλυνση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τη σημασία της «άμεσης έναρξης της διαδικασίας ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να εκτοπιστεί ο παλαιστινιακός λαός από τη γη του».
Ανακοίνωση από τα Ανάκτορα στο Αμάν ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν την «κοινή τους θέση», απορρίπτοντας τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων.
Οι δύο χώρες εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους να «συνεργαστούν» με τον πρόεδρο Τραμπ για την επίτευξη μιας «δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής στο Κάιρο αργότερα αυτόν τον μήνα και είπε ότι θα «παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο όραμα» για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που θα διασφαλίζει ότι οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν στη γη τους. Το Κάιρο εξασφάλισε επίσης μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή έκτακτης υπουργικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) μετά τη σύνοδο κορυφής.
Χείρα βοηθείας από Ιορδανία ζητεί ο Τραμπ
Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση της Τρίτης στην Ουάσινγκτον, με τον ανώτατο άρχοντα της Ιορδανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον βασιλιά Αμπντάλα να εξασφαλίσει ότι οι μαχητές της Χαμάς καταλαβαίνουν τη «σοβαρότητα της κατάστασης» στη Γάζα, εάν οι όμηροι δεν αφεθούν ελεύθεροι έως το Σάββατο, που είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Την πληροφορία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «επανέλαβε ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των Αμερικανών, μέχρι το Σάββατο και ζήτησε τη βοήθεια του βασιλιά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς, όπως και οι ηγέτες της περιοχής, καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Οι δύο ηγέτες είχαν «μια θερμή και παραγωγική συνάντηση εργασίας στον Λευκό Οίκο», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σχολιάζοντας πάντως τη συνάντηση η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών: «Ο βασιλιάς προτιμούσε να παραμείνουν εκεί οι Παλαιστίνιοι» της Γάζας, σημείωσε η Καρολάιν Λέβιτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Όμως ο Τραμπ «πιστεύει ότι θα ήταν πολύ καλύτερο και πιο εντυπωσιακό αυτοί οι Παλαιστίνιοι να μπορούσαν να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς ζώνες», πρόσθεσε.
Ένταση και για τον Λίβανο
Το Ισραήλ ζήτησε και οι ΗΠΑ συμφώνησαν, ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν σε πέντε θέσεις στον νότιο Λίβανο και μετά τις 18 Φεβρουαρίου, όποτε και όφειλαν να αποχωρήσουν με βάση μια συμφωνία εκεχειρίας. Δημοσιεύματα ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης ότι το Τελ Αβίβ ζήτησε να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία εντός της επικράτειας του Λιβάνου.
Η ημερομηνία για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού είχε παραταθεί έως την 18η Φεβρουαρίου, αντί της αρχικά συμφωνημένης ημερομηνίας της 26ης Ιανουαρίου. Τώρα το Ισραήλ ζητά νέα παράταση έως τις 28 του μηνός.
Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος και ένας ξένος διπλωμάτης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Λίβανος είναι αντίθετος σε αυτή την κίνηση.
Με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, τα ισραηλινά στρατεύματα καλούνταν να αποχωρήσουν μέχρι τις 26 Ιανουαρίου από τον νότιο Λίβανο. Μαχητές της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου καλούνταν από την πλευρά τους να αποχωρήσουν από τη ζώνη και δυνάμεις του λιβανικού στρατού επρόκειτο να αναπτυχθούν στην περιοχή εντός της ίδιας προθεσμίας.
Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan, επικαλούμενος αξιωματούχο του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, μετέδωσε πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν στο ισραηλινό αίτημα να επιτραπεί στον στρατό να παραμείνει σε ορισμένα σημεία του νοτίου Λιβάνου, πέραν της προθεσμίας της 18ης Φεβρουαρίου.
Το Kan μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέθεσε το αίτημα αυτό κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το Kan ανέφερε ότι πρόκειται απλώς για προκαταρκτικές συνεννοήσεις.
Χθες Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο ειδησεογραφικό ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Times of Israel ότι η Ουάσινγκτον απέρριψε ισραηλινό αίτημα για νέα παράταση της προθεσμίας αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι δήλωσε σε ανάρτησή του στο X σήμερα ότι ισραηλινά στρατεύματα παρέμειναν στον Λίβανο μετά την πρώτη παράταση και ο στρατός έδωσε εντολή στους Λιβανέζους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους στον νότο της χώρας «μέχρι νεωτέρας».
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε σήμερα στον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Πάουλο Ράνγκελ που τον συνάντησε στη Βηρυτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως έως τις 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αούν.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έβαλε τέλος σε μάχες που διήρκησαν περισσότερο από έναν χρόνο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, που εξελίσσονταν παράλληλα με τον πόλεμο της Γάζας.
Οι μάχες κορυφώθηκαν με μια μεγάλη ισραηλινή αεροπορική και χερσαία εκστρατεία που ξερίζωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον Λίβανο και άφησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη, με το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής της διοίκησης να σκοτώνεται σε ισραηλινά πλήγματα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις παρέμειναν σε περιοχές του νότιου Λιβάνου και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πραγματοποιεί επιδρομές σε όλη τη χώρα, όπως λέει, σε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ ή για να καταπολεμά προσπάθειες της οργάνωσης να διακινήσει λαθραία όπλα.
Η Χεζμπολάχ τονίζει ότι δεν αποδέχεται τις δικαιολογίες του Ισραήλ για την παραμονή του στον Λίβανο και κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να διασφαλίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων. Το σιιτικό κίνημα δεν έχει απειλήσει ρητά ότι θα ξαναξεκινήσει τις μάχες.