Ο κ. Γιούνκερ

Ευρωπαίος υπερυπουργός Οικονομικών, επιθετική εμπορική πολιτική, αυστηρότητα έναντι της Τουρκίας: O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε χθες τις προτεραιότητες στη δράση του, δύο χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του.
Ιδού τα κύρια σημεία της παρέμβασής του «για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, η οποία έβριθε ναυτικών μεταφορών περί «ούριων ανέμων», από τους οποίους θέλει να επωφεληθεί η Ευρώπη για να προχωρήσει.

Υπερυπουργός

Ο Γιούνκερ εκφράσθηκε υπέρ ενός Eυρωπαίου υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας. Πρόκειται για μια παλιά ιδέα που επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εξέφρασε την επιθυμία «ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία και τα Οικονομικά να γίνει ο υπουργός αυτός» και να είναι επίσης «ο πρόεδρος του Eurogroup (στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης)». «Δεν βλέπω με συμπάθεια την ιδέα ενός κοινοβουλίου ειδικά για την ευρωζώνη», διευκρίνισε αντίθετα.

Κυβερνοασφάλεια και τρομοκρατία

«Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μερικές φορές πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ’ ό,τι τα τουφέκια και τα άρματα μάχης», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, για να αμυνθούμε καλύτερα εναντίον των επιθέσεων αυτών».

Για να ενισχυθεί ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού πυρήνα πληροφοριών αρμόδιου να φροντίζει ώστε τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και τους ξένους μαχητές να ανταλλάσσονται αυτομάτως ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».

Τουρκία

«Απευθύνω μια έκκληση προς τους αξιωματούχους στην Τουρκία, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να προσβάλλετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεών μας χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», τόνισε ο Γιούνκερ.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο «μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα στο εγγύς μέλλον», όμως δεν τάχθηκε υπέρ μιας διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως ζήτησε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Μετανάστευση

Ο Γιούνκερ δήλωσε πως «πριν από το τέλος του μήνα» η Επιτροπή θα παρουσιάσει «προτάσεις επικεντρωμένες στις επιστροφές (σ.σ.: τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών), την αλληλεγγύη με την Αφρική και το άνοιγμα νόμιμων οδών μετανάστευσης», κυρίως με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Αφρική.

Υπερπρόεδρος

Στο θεσμικό επίπεδο, ο Γιούνκερ πρότεινε να συγχωνευθούν στο μέλλον η θέση του και εκείνη του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τραγικό» Brexit

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «θλιβερό και τραγικό».
«Στις 30 Μαρτίου 2019 θα είμαστε μια Ένωση των 27, προτείνω να προετοιμαστούμε καλά γι’ αυτό», δήλωσε και πρότεινε επίσης να οργανωθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής στη Ρουμανία, στις 30 Μαρτίου 2019», για να «ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την οικοδόμηση μιας περισσότερο ενωμένης, περισσότερο ισχυρής και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης».